Artnit

Sreda, 28 Juni 2017 10:35

Kosovo polje Istaknut

Petar Radičević - Kosovska bitka Petar Radičević - Kosovska bitka

Zbirka pesama Uspravna zemlja, koju je Vasko Popa objavio 1972. godine, predstavlja poeziju kulturnog pamćenja, koja obuhvata deset vekova srpske kulture. Deo ove zbirke je i ciklus Kosovo polje posvećen srpskoj kolevci i srpskoj kobi. U svim pesmama iz ovog ciklusa javlja se pesma kosa, koja ih povezuje.

U ciklusu pesama Kosovo polje Vasko Popa u istoimenoj pesmi određuje Kosovo polje kao “polje kao svako dlan i po zelenila“ i kao “polje kao nijedno nad njim nebo pod njim nebo“. “Kos naglas čita tajna slova rasuta po polju.“ Ovo polje pripada onima koji su tu poginuli i čije su duše na nebu, a pod nebom su ovaploćene u kosovskom božuru.

Vasko Popa toponim Kosovo tumači kao polje koje pripada ptici kosu. U pesmi Kosova pesma kos peva pre boja i nada se pobedi: “Ti boju sutra budi lep što će reći pravedan.“ Na kraju pesme on kaže: “Palim jedno pero iz levoga krila da mi pesma bude primljena.“

U pesmi Večera na Kosovom polju Vasko Popa prikazuje noć pred boj na Kosovu. “Svi sede providni za stolom i vide jedan drugom zvezdu u srcu“, dok im “mačevi tiho reže“, a venčonošac im sipa “u putire belih božura njihovu rujnu budućnost“. Na “desnu ruku venčenošca sleće kos i začinje pesmu“.

U pesmi Boj na Kosovu “pobesnelo žedno oružje samo se nasred polja ujeda“ i ostvaruje dinamiku permanentnog zla, a bojovnici se pridružuju “nebeskom konjaniku, vučjem pastiru“ prelazeći iz života u legendu.

Pesma Venčonošac na Kosovu polju dobila je naziv po crkvenoslovenskoj reči i znači onaj koji je okrunjen, krunisan, ovenčan. Zato i venčonošac na Kosovu polju može da bude knez Lazar, koji drži na dlanu svoju odsečenu glavu. Knez Lazar “igra u zapaljenom kolu božura peva u pesmi kosa na ovom polju“.

U pesmi Bojovnici sa Kosova polja javljaju se poginuli srpski ratnici koji su “zagospodarili plavim poljima“ i “skrštenih ruku na grudima nastavljaju boj“ i odatle čuju “zelenu pesmu kosa“.

Pročitano 5550 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Kosovo polje