Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 17 Maj 2017 10:49

Biserne oči Istaknut

Kes van Dongen - Žena sa plavim očima Kes van Dongen - Žena sa plavim očima

Sima Pandurović je jedan od srpskih pesnika moderne čije su pesme prožete pesimizmom. Iako u pesmi Biserne oči peva o ljubavi i o bisernim očima prisutan je i pesimizam, koji se nadvija nad vremenom koje prolazi. U svojim uspomenama Sećanje koje vida Sima Pandurović je napisao da je stihove ove pesme posvetio devojci gracioznoj, ozbiljnoj, elegantnoj, koju je kasnije oženio. Bila je to Branislava, najmlađa kći uglednog advokata Miloševića, koja tek što se vratila u Valjevo iz pansiona Notr Dam u Temišvaru.

Pesma Biserne oči se sastoji od tri strofe pisane dvanaestercima. Njena rima je ujednačena.

U pesmi Biserne oči Sima Pandurović peva o devojci sa bisernim očima koja ga je svojom lepotom očarala. Kao što je pisao u svojim uspomenama Sećanje koje vida, u stihove ove pesme upleo je devojku koju je već tajno voleo. Već na početku prve strofe on naglašava da je ona ušla u njegov život nečujno kao “duh jeseni u šum lišća svela, ko tuga u život naših želja tajnih“.

Biserne oči voljene devojke koje se javljaju u prvoj strofi “na plimi uzdaha“ u tamnoj noći uokviruju kraj sve tri strofe pesme Biserne oči. U drugoj strofi pesnik kaže: “Njihov sjaj je bio plav, mutan i čedan, sjaj morem skrivene, skupocene školjke.“ U ovim očima on vidi dubok izraz čežnje snova i minule boljke koji skrivaju uspomene. Treća strofa je potpuno obojena setom, naglašena pesimističkim tonovima i sluti smrt. Pesnik kaže: “Kad zvezda moje sudbe zađe za malu humku trošnih zemnih želja.“ Ali, on se nada da će i tada “lebdeti nada njim setan osmeh jednih Očiju bisernih“.

Pročitano 8615 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 21 Juni 2021 11:18
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci