Artnit

Ponedeljak, 17 April 2017 11:02

Anatol Frans - Sreća je roditi se siromah Istaknut

U toku mojeg života, često mi je padala na pamet Herodotova reč koju mi je naveo g. Diboa: “Znaj da je sirotinja verna prijateljica Grčke. Nju prati vrlina, kći mudrosti i dobrog upravljanja.“ Ja zahvaljujem sudbini što sam se rodio siromah. Siromaštvo je bilo moj prijatelj dobrotvor; ono me je upoznalo sa pravom cenom dobara koja su korisna za život, i koju bez njega ne bih poznao; ušteđujući mi teret raskoši, ono me je posvetilo umetnosti i lepoti. Ono me je održalo u mudrosti i u hrabrosti. Siromaštvo je Jakovljev anđeo: primorava one koje voli da se u mraku bore s njim i oni izlaze na svetlost dana umornih mišića, ali sa življom krvlju, čvršćom kičmom, jačim rukama.

Imajući malo udela u dobrima ovoga sveta, ja sam voleo život radi njega samoga, voleo sam ga bez velova, u njegovoj nagoti koja je naizmence i strašna i divna.

Siromaštvo čuva za one koje voli jedino dobro koje postoji na svetu, dar koji čini lepotu bića i stvari, koji širi svoju draž i svoje mirise po prirodi, Želju.

“Bolan je ceo život ljudski i nema kraja našim patnjama.“ Tako govori Fedrina dadilja i uzdasi njenih grudi nisu nikad bili opovrgnuti. “A ipak, dodaje stara Krićanka, mi taj život volimo, jer je ono što dolazi posle njega samo tama po kojoj su posejane bajke.“ Život, bolni život, voli se i zato što se voli bol. I kako se ne bi voleo? on liči na radost, i ponekad se stapa s njom.

Iz knjige Život u cvetu

Pročitano 2591 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Anatol Frans - Sreća je roditi se siromah