Artnit

Sreda, 21 Decembar 2016 21:04

Suze sina razmetnoga Istaknut

Bartolomeo Esteban Muriljo - Povratak bludnog sina Bartolomeo Esteban Muriljo - Povratak bludnog sina

U delima Ivana Gundulića bile se česte misli o čovekovoj sudbini, grehu i zagrobnom životu. U religioznoj poemi Suze sina razmetnoga, koja je objavljena 1622. godine u Veneciji, ističe prolaznost i taštinu uživanja i radosti, kao i misao da je čoveku spas jedino u iskrenom iskupljivanju od greha.

U religijskoj poemi Suze sina razmetnoga Ivan Gundulić oblikuje biblijsku priču o bludnom sinu, o njegovom grešnom životu i pokajanju, u naglašeno lirskom tonu. Ona je podeljena na tri "plača" - Zgrešenje, Spoznanje i Skrušenje, koji predstavljaju lirski monolog grešnog sina. U Zgrešenju on govori o svom raspusnom, čulnom životu i seća se svojih grehova. U Spoznanju se govori u uviđanju greha, saznanju da su čovekova ovozemaljska uživanja tašta i prolazna. I na kraju u Skrušenju on govori o svom iskupljenju i nalaženju mira u pobožnosti i potpunoj predanosti veri i Bogu.

Religiozna poema Suze sina razmetnoga je napisana jezikom sa odlikama manirističko-baroknog stila, kao što su bujnost i nagomilanost izraza, slikovitost antiteza, poređenja i hiperbola. Ivan Gundulić piše sa uverljivom iskrenošću, sa dosta topline i pesničke snage tako da poema deluje sugestivno i doživljeno.

Pročitano 2007 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Suze sina razmetnoga