Odštampajte ovu stranicu
Nedelja, 20 Novembar 2016 11:57

Pisma iz mog mlina Istaknut

Dizajn korica knjige Pisma iz mog mlina Dizajn korica knjige Pisma iz mog mlina

Zbirku pripovedaka Pisma iz mog mlina Alfonsa Dodea, mnogi Francuzi, naročito oni na jugu smatraju njegovim najboljim delom jer je obojena bojama lokalne kulture Provanse. Ona je objavljena u celini prvi put 1869. godine, mada su neke njene pripovetke objavljene još 1865. godine u novinama i časopisima.

Alfons Dode se u zbirci Pisma iz mog mlina obraća pariskom čitaocu, obično u prvom licu iz mlina u Provansi. Zbirka počinje opisom dela iz računa prodaje: “Za gospodina Alfonsa Dodea, pesnika iz Pariza, ovde prisutnog koji prihvata.“ A, zatim sledi opis mlina: “Vetrenjača i mlin se nalaze u dolini Rone, u srcu Provanse, na šumovitom brdu borova i zelenih hrastova; kao pomenuta vetrenjača, napuštena više od dvadeset godina, a neodrživa za mlevenje, jer se čini da se divlje loze, mahovina, ruzmarin i drugo parazitsko zelenilo penje do vrha.“

Pripovetke iz zbirke Pisma iz mog mlina nisu pisma, one su skice i priče, postavljene u prirodi oko vetrenjače, a nekoliko njih u mestima koje je Dode znao u širem svetu. U njima se oživljavaju događaji iz južne Francuske, kao i provansalske narodne priče, a često su prisutna karakteristična zanimanja i fauna Provanse.

Isti pejzaž, stari mlin u Provansi povezuje jednostavne pripovetke iz zbirke Pisma iz mog mlina. Alfons Dode koristi taj pejzaž da bi pokazao lepotu mesta iz kojeg potiče i opisao nekoliko događaja iz života njegovih stanovnika kroz glatko pripovedanje, bez nepotrebnih objašnjenja. Pripovetke imaju slične kompozicije, a njihov kraj nosi moralnu pouku da se sve u životu mora završiti jednog dana.

Pročitano 2455 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci