Artnit

Ponedeljak, 07 Novembar 2016 12:51

Ružno pače Istaknut

Milo Vinter - Ilustracija bajke Ružno pače, iz 1916. godine Milo Vinter - Ilustracija bajke Ružno pače, iz 1916. godine

Ružno pače spada u jednu od najboljih bajki koju je napisao danski pisac Hans Kristijan Andersen. Smatra se da je ova bajka njegovo autobiografsko delo, jer je i on bio ružno i siromašno dete. Sam Andersen je rekao kritičaru Georgu Brandesu u jednom intervjuu da je njegova autobiografija već napisana u bajci Ružno pače, koja je i "odraz njegovog života". Na kraju su i bajka Ružno pače i njen autor Hans Kristijan Andersen doživeli srećan kraj. Bajka je prvi put objavljena 1843. godine u Kopenhagenu i doživela brzo veliki uspeh kod publike i kritike, a Andersen je uživao u književnoj slavi od sredine 1830-ih godina.

U bajci Ružno pače su opisane nevolje i patnje malog labuda koji se greškom izlegao u pačjem gnezdu. Kada su se izlegli pačići, jedino je najveće jaje ostalo neizlegnuto. Ali, pošto se i ovo jaje izleglo majka patka se iznenadila, jer nije očekivala da dobije veliko i ružno pače. Odmah na početku ovo pače je obeleženo kao drugačije i zato počinju svi njegovi problemi. Pačetu nije bilo prijatno, jer su svi bili loši prema njemu, ismejavali ga, napadali i vređali, a njegova braća su ga smatrala za nakazu. Pače je mislilo da je nevoljeno i napustilo je ostale patke, ali je kasnije shvatilo da ni usamljenost nije dobra, a bilo je i gladno, žedno i blizu smrti kada se smrzlo u snegu. Utočište ružno pače nalazi u kući jedne bake, ali tamo su želeli pačja jaja, pa je zato pobeglo. Kada je prošla godina pače je odraslo, postalo je najlepši labud u celom jatu labudova i srećno nakon mnogih patnji.

Pouka bajke Ružno pače je da deca ne treba da pate zbog toga što su drugačija od ostalih ljudi, jer kada odrastu, mogu postati srećni, kao što je i ružno pače postalo lep labud.

Pročitano 13471 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 10 Septembar 2020 10:37

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Ružno pače