Artnit

Nedelja, 23 Oktobar 2016 10:49

Džon Fante - Arturo Bandini, ja, veliki pisac Istaknut

Kažem vam da je ovo knjiga o devojci i mladiću u drugačijoj civilizaciji: ovo je priča o Mejn stritu i Spring stritu i Bunker hilu, o ovom gradu samo od ulice Figeroa, i niko nije slavan u ovoj knjizi i ništa čuveno i poznato neće biti spomenuto, jer ništa od toga ne pripada ovoj knjizi, niti će duže biti ovde. Ovo je Ramona naopačke. I dobro je. To sam ja.

I tako sam nazvao svoju knjigu Upitaj prah, jer je prah sa Istoka i Srednjeg zapada na ovim ulicama, i to je prah iz koga ništa ne niče, kultura bez korena, sumanuta žudnja za urastanjem u to tlo, isprazna žestina izgubljenih beznadežnih ljudi koji mahnito žele da se dokopaju te zemlje koja im nikada neće pripasti. I devojka zavedena na pogrešan put koja misli da su ti mahniti srećni, i koja pokušava da postane jedna od njih.

Arturo Bandini, ja, veliki pisac, s jednom prodatom pričom Amerikan Merkjuriju, pričom koja je uvek u mom džepu samo da bi dokazala moj uspeh dok se smucam oko zgrade Opere i posmatram bogate kako ulaze, ponekad se izmaknem iz gomile da slučajno dodirnem krzno hermelina, samo tip u prolazu, oprostite, gospođice, i u dugim noćnim satima mislim o njoj, pitam se ko je ona - možda je čak junakinja mog velikog romana, razgovaram sa njom dok se crvena i zelena svetla hotela Sveti Pol pale i gase po mom krevetu.

Iz priče Prolog za "Upitaj prah" (zbirka priča Velika glad)

Pročitano 2799 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 25 Oktobar 2016 12:13

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Džon Fante - Arturo Bandini, ja, veliki pisac