Artnit

Petak, 07 Oktobar 2016 12:03

Jusuf Idris - A šta su sve vidjele mačke ili psi, i šta bi sve bilo kad bi mačke i psi progovorili! Istaknut

A kako je čovjek biće koje ima tajne, i kako mu je svojstveno da krije i dobro prikriva nevidljive dijelove, tako mu je svojstveno i to da ih uvijek skriva, uprkos samom sebi, uprkos samootporu, i da ih osluškuje s vremena na vrijeme; izvadiće ih, razotkriti i pomno ispitati možda tek poslije mnogo godina, no biće primoran da ih razotkrije, sebi samom, na primjer, ili pak sebi bliskim ljudima, pa čak i onim dalekim, ako piše o njima. On mora da u sebi smogne snage da sačuva svoju tajnu. A šejh-baba je najčešće vidio ono što niko ne vidi, i čuo ono što niko ne čuje, zbog toga što on nije bio niko, što je bio kao pripitomljena životinja, kao kućna mačka, na primjer, ili pas. A šta su sve vidjele mačke ili psi, i šta bi sve bilo kad bi mačke i psi progovorili!

Čak ako živi i kao samac, čovjek je prisiljen da se obavije galabijom i odjećom koja skriva njegovo tijelo i tajne, a da bi živio s drugima, prisiljen je da se djelimično obavije zidovima koji skrivaju njegove tajne, u njima su ključevi tajni i htijenja koji ga razdvajaju od drugih i čuvaju njegovu samosvojnost; a porodica, opet, prisiljena je da se obavije kućom veoma debelih zidova, ona takođe ima svoje biće, ličnost i samosvojnost... Isto tako i varoš mora da se obavije imaginarnim zidovima, granicama i ljudima tog kraja, a riječ “varošanin“ i “varošani“ čuva njeno biće od nestanka. Najveću katastrofu, ako je tačno, ili bar približno tačno, ne predstavlja rušenje svih tih unutrašnjih zidova koji ljude okružuju i dijele, nego samo pukotina u svakom od tih zidova, iz koje se može u neku drugu pukotinu prenositi sve ono što je unutar zida, i tad će nastati takav haos koji je, bez sumnje, strašniji i užasniji od kijametskog dana.

Iz pripovetke Šejh-baba

Pročitano 2799 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Jusuf Idris - A šta su sve vidjele mačke ili psi, i šta bi sve bilo kad bi mačke i psi progovorili!