Artnit

Sreda, 07 Septembar 2016 13:27

Cvrčak i mrav Istaknut

Milo Vinter - Ilustracija basne Cvrčak i mrav, iz 1919. godine Milo Vinter - Ilustracija basne Cvrčak i mrav, iz 1919. godine

Cvrčak i mrav spada u jednu od najpoznatijih basni antičkog grčkog pisca Ezopa. Služeći se likovima cvrčka i mrava i njihovim osobinama Ezop u ovoj kratkoj basni ukazuje na posledice vrednoće i lenjosti. Basna daje moralnu pouku na kraju priče, koja je uglavnom namenjena deci.

Basna Cvrčak i mrav opisuje cvrčka koji u proleće i leto peva, svira i zabavlja se, dok mrav vredno radi da bi sakupio hranu za zimu. Ali, kada je došla zima i pao sneg mrav je uživao u hrani za koju je vredno radio tokom leta, a cvrčak je bio gladan i smrzavao se na hladnoći. Cvrčak se nadao da će mrav biti prema njemu milosrdan i molio ga je za malo hrane. Mrav ga upita zašto nije sakupljao hranu u toku leta. Odgovor cvrčka da nije imao vremena, jer je svirao i igrao na suncu, izmamio je smešak mrava i jednostavan odgovor: "Sada sviraj i igraj zimi."

U basni Cvrčak i mrav u liku mrava je predstavljen vredan čovek, koji brine za svoju budućnost, a u liku cvrčka lenj čovek, koji ne razmišlja o budućnosti. Poruka basne je jednostavna: Radi danas da imaš sutra.

Pročitano 42365 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 10 Septembar 2016 11:30

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Cvrčak i mrav