Artnit

Ponedeljak, 01 Avgust 2016 10:51

Gitara Istaknut

Sonja Delone - Flamenko pevač Sonja Delone - Flamenko pevač

Lirska pesma Gitara, Frederika Garsije Lorke je verovatno najpoznatija pesma o gitari. Ova pesma pripada zbirci pesama Cante jondo, koju je napisao 1921, ali nije objavljena do 1931. godine. Pesma zvuči slično stilu flamenko pesme i u celosti predstavlja jednu produženu metaforu. Lorka koristi metaforički gitaru i kroz njen tužan zvuk, prikazuje neminovnost života i smrti, ljubavi i mržnje.

U pesmi Gitara zvuk gitare je kao jadikovanje, na španskom jeziku llanto, ista reč koja se odnosi na flamenko pevanje. Lament gitare počinje prvim stihom pesme rečima “počinje tužaljka gitare“, koje se opet ponavljaju u trećem stihu. Plač gitare je monoton kao vetar i kiša, a pesnik naglašava ovaj efekat ponavljanjem stiha “ne možeš je ućutkati“ tri puta. U međuvremenu, jačina zvuka gitare je dovoljna da “razbijaju se kupe praskozorja“.

U nizu sjajnih metafora, Federiko Garsija Lorka daje odgovore na pitanja zašto gitara jadikuje, a njen zvuk je tužan i proganja. On odgovore sažima u jednostavne stihove, kojima povezuje gitaru sa Andaluzijom i njenim plažama i cvećem, ona “plače zbog stvari dalekih“, “peska toploga Juga što traži kamelije bele“. Ali, ona plače i kao strela bez cilja, veče bez sutra“, što ukazuje na dezorijentaciju i neostvarenost pesnika. Još jedan razlog za njegov bol je “mrtva ptica na grani“, čime poziva na gubitak nevinosti, temu koja se često pojavljuje u Lorkinim stihovima. Telo gitare grubo se približava obliku srca, koga su ranila pet prsta svirajući. Pesnik se obraća gitari, a njegovo je “srce ranjeno sa pet mačeva“. Ova završna slika podseća na verski otisak Svetog srca Isusovog, ranjenog tugom sveta.

Pročitano 2571 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 03 Novembar 2020 11:48

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Gitara