Artnit

Četvrtak, 23 Juni 2016 10:55

"Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica, nesrećna je na svoj način" Istaknut

Dizajn korica knjige Ana Karenjina Dizajn korica knjige Ana Karenjina

Jedna od najpoznatijih rečenica u književnosti je "Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica, nesrećna je na svoj način", kojom Lav Nikolajevič Tolstoj počinje roman Ana Karenjina, koji se smatra za jedan od najvećih romana. Uvodna rečenica je napisana u sadašnjem vremenu, u kontrastu sa prošlim vremenom koje se koristi u romanu, i tako označena kao filozofsko saopštenje samog Tolstoja.

Roman Ana Karenjina pripada žanru porodičnog romana, koji je bio popularan u Rusiji nekoliko decenija pre njegovog objavljivanja 1875. godine. Lav Nikolajevič Tolstoj se vraća ovom žanru kako bi istakao svoje porodične vrednosti. Radnja romana smeštena je u XIX vek u Rusiji, koja je bila konzervativno društvo. U ovom društvu, se od odraslih, ne samo od članova plemstva kao što je bila Ana Karenjina, očekivalo da se udaju, imaju decu i nađu sreću u njoj. To je verovatno bio i pogled Tolstoja, što se ogleda u sudbini mnogih likova, ne samo Ane Karenjine, koja zbog vanbračne veze ostaje bez svoje porodice. Roman Ana Karenjina je više studija karaktera o prirodi porodice i fokusira se na temu porodice.

Uvodna rečenica "Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica, nesrećna je na svoj način" postavlja filozofski ton koji se odražava u romanu Ana Karenjina. To nije narativni početak koji priča priču o određenim likovima i njihovim postupcima. Umesto toga, to je generalizacija, slična filozofskim ili naučnim raspravama. Ipak, ne može se jednostavno ova izjava o porodičnoj sreći preneti na ceo roman. Teško je da se u romanu ispita valjanost tvrdnje da sve srećne porodice liče, i da nema idealno srećne porodice. Oblonskog razdiru preljube i finansijski problemi, Karenjina odvaja skandal, pa čak i Levinov srećan brak trpi ljubomorne napade i česte svađe. Osim toga, ova izjava Lava Nikolajeviča Tolstoja stvara različite reakcije kod nas: želimo da budemo srećni, ali ne želimo da budemo baš kao i svi ostali. Jedini način da se sačuva jedinstvenost je da se na "svoj način" prihvati nesreća. Ovo dvostruko vezivanje je ista dilema koju ima Levin kada se oženi i oseća da se bori između domaćeg zadovoljstva, s jedne strane, i potrebe za nezavisnošću i individualizmom s druge strane. To je Tolstojeva verzija hrišćanske ideje o prvobitnom grehu: ono što nas čini jedinstvenim i ljudskim je takođe ono što nas udaljava od sreće.

Pročitano 42089 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 29 Novembar 2020 12:13

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero "Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica, nesrećna je na svoj način"