Artnit

Utorak, 26 Februar 2013 22:03

Boj na Salašu Istaknut

Statua Stojana Čupića isped pravoslavne crkve u selu Salaš Noćajski kod Sremske Mitrovice Statua Stojana Čupića isped pravoslavne crkve u selu Salaš Noćajski kod Sremske Mitrovice

Ciklus pesama o oslobođenju Srbije su epske pesme novijeg vremena o borbi Srba za slobodu i obuhvataju period ustaničke Srbije na početku XIX veka. Ove pesme su uglavnom dela slepog guslara Filipa Višnjića od koga ih je Vuk Stefanović Karadžić zapisao. Tema ovih pesama je odlučna borba srpskog naroda i želja da se oslobodi od Turaka.

Pesma Boj na Salašu je jedna od najlepših epskih pesama iz ciklusa o oslobođenju Srbije. U ovoj pesmi opevana je pobeda ustaničke vojske i neustrašivost ustanika. Pred boj na Salašu sastaju se tri srpske vojvode, Kostić Janko, Čupić Stojan i vojvoda Vujica. Vojvoda Stojan Čupić im priča o svojoj stalnoj borbi sa Turcima. Budni stražar na Drini žuri Čupićevom dvoru da ga obavesti o opasnosti koja preti narodu, zatiče trojicu čuvenih komandanata u razgovoru, uz čašu vina i otvoreno im upućuje prekore. Vojvoda Čupić se sprema da krene u boj i poziva vojvode Vujicu i Janka. Iako se kod njih u prvi mah javljaju sumnja i kolebanje i oni kreću sa još dvesta ustanika. Oni znaju da idu u borbu protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelja, ali su spremni na žrtvu i ne žele da posustanu. I kada Turci prolaze Salaškim poljem sa velikim plenom uzetim od izmučenog srpskog naroda, ustanici se služe lukavstvom kako bi se uvukli među Turke i stvorili pometnju. Odred srpskih konjanika se maskirao u tursku vojsku i dočekao Turke u Salaškom polju. Lukavstvo je uspelo i Turci su bili potpuno iznenađeni. Ustanici u herojskoj borbi pobeđuju Turke, a čuvenom Memed kapetanu poklanjaju život, kako bi pričao bosanskom veziru o borbi Srba.

Filip Višnjić je epsku pesmu Boj na Salašu stvarao u tradicionalnim okvirima narodne epike. Ali, ova pesma sadrži i epiku novog tipa. To je snažna ustanička, oslobodilačka, revolucionarna pesma, koja stoji na prelazu između narodne pesme i stvaralaštva Petra Petrovića Njegoša.

Pročitano 27410 puta

Srodni članci

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Boj na Salašu