Artnit

Petak, 13 Maj 2016 11:14

Prvi pogled Istaknut

Fransoa Buše - Glava žene otpozadi Fransoa Buše - Glava žene otpozadi

Dubrovački renesansni pesnik Šiško Menčetić pisao je najviše ljubavne pesme, često u akrostihu sa imenima žena kojima su posvećene. Njegova poznata ljubavna pesma Prvi pogled pisana je na dubrovačkom jeziku, koji karakteriše preplitanje ikavice, ekavice, jekavice u XVI veku i pod uticajem poezije Frančeska Petrarke.

Pesma Prvi pogled predstavlja jednu vizuelnu i smisaonu celinu. Sastoji se od 4 strofe i 16 stihova, koji su dvostruko rimovani dvanaesterac.

Tema pesme Prvi pogled je prvi susret sa voljenom ženom. Ljubav se u pesniku javlja u proleće iznenada, dok “travicu drobnu van, zelen lis i cvitje“. On gleda voljenu ženu sa prozora susedne kuće i očaran je njenom slikom u prebelom odelu, koju vidi na prozoru naspramne zgrade. Za njega je ona lepša od vile, ali ga ne primećuje. Ona sređuje plavu kosu, plete je i pravi kolut oko glave, “na čelu ostavi dva prama od zlata“, a “ostalo sve zavi okolo, dim, vrata“. Kada je završila sa sređivanjem kose, ona poput jelena nestaje u dubini sobe. A, kada nestane taj prizor lepe žene, ostaje samo pesnik da pati, gorči nego pelen i čemer.

Pročitano 4328 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 09 Juni 2021 10:38

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Prvi pogled