Artnit

Petak, 29 April 2016 11:29

Noć pred Uskrs Istaknut

Nicholas Roerich - Ruski Uskrs Nicholas Roerich - Ruski Uskrs

Noć pred Uskrs je jedna od malobrojnih "mističnih" priča Antona Pavloviča Čehova, koja je prvi put objavljena 1887. godine. U ovoj priči nepoznati putnik kroz razgovor sa skeledžijom, dok prelazi preko reke noć pred Uskrs, kako bi stigao u manastir doživljava neobičan osećaj u kome se tuga i sreća, vreme i večnost ujedinjuju.

Kratka priča Noć pred Uskrs ima jednostavnu fabulu. Putnik čeka skelu da bi prešao preko reke. Njemu izgleda kao da priroda sama slavi Uskrs. Iznad njega je divno noćno nebo, ispunjeno zvezdama koje kao da su došle u svečanu povorku, a svaka od njih izgleda radosno i svaka tiho treperi i usmerava, a reka je poplavila i izgleda kao jezero. Ubrzo shvata da nije sam i počinje da priča sa "tamnom figurom u blizini", starim seljakom, koji mu objašnjava da čeka da vidi Uskršnju svetlost ili vatromet. Ovaj stari seljak govori putniku da ne može da priušti sebi da skelom ode do manastira na drugoj obali, jer nema pet kopejki, ali odbija da prihvati novac koji mu putnik nudi. Umesto toga, on ga pita da li može da upali sveću za njega u manastiru.

Skela ne dolazi, ali može da se vidi i čuje religiozna ceremonija sa druge strane reke. Kada skela najzad dođe, kreće u "neprobojno crnilo" reke, na drugu stranu obale. Skeleđija, koji je monah u susednom manastiru i putnik započinju razgovor. On otkriva svoju tugu zbog smrti svog prijatelja monaha, koji je umro tokom mise. Svog prijatelja je voleo, jer je bio veoma miran, ljubazan i nežan, ni nalik ostalim monasima, veoma talentovan za pisanje lepih molitvi. On pita putnika: "Možete li mi reći, nekako zašto čak i u prisustvu velike radosti čovek ne može da zaboravi svoju tugu?"

U manastiru putnik ispunjen radošću učestvuje u Uskršnjoj misi tokom noći. U sumorno, svetlo Uskršnje jutro on se vraća na skelu i vidi skeleđiju po prvi put na mračnoj dnevnoj svetlosti i opisuje ga kao "visokog čoveka, uskih ramena od trideset i pet godina." On gleda kako skeleđija usmerava skelu sigurno preko reke, sve dok gleda u jednu mladu ženu, i kao da "traži u ženskom licu slatke i nežne karakteristike svog izgubljenog prijatelja".

Pročitano 3478 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 27 Septembar 2020 10:24

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Noć pred Uskrs