Artnit

Petak, 22 April 2016 10:43

Čarls Dikens - Iz ljubavi prema ognjištu niče ljubav prema domovini Istaknut

I dopustite da se za časak zadržimo na ovome mestu, pa da primetimo da ako su međusobna odanost i ljubav ukućana divna osećanja, one nisu nigde tako divna stvar kao kod sirotinje. Veze koje bogate i ponosite vežu za njihov dom mogu biti iskovane na zemlji, ali veze koje vežu siromaška za njegovo ubogo ognjište od čistijeg su metala i nose na sebi žig neba.

Čovek visokog porekla može voleti svoje dvore i nasleđenu zemlju kao deo sebe sama, kao pobedonosne znake svoga rođenja i sile; njega za njih vežu ponos, bogatstvo i razmetljivost; dok privrženost siromaška za grudu zemlje koju obrađuje kao kmet, koju je neko drugi obdelavao pre njega i možda će je obdelavati sutra, pušta snažnije korene, koji idu dublje u čistiju zemlju. Njegovi domaći bogovi su od krvi i mesa, bez primesa srebra i zlata, ili dragog kamenja; on nema druge imovine sem ljubavi svoga srca, pa kad mu omile goli podovi i zidovi, i pored svega življenja u ritama, rintanju i gladovanju, onda taj čovek svoju ljubav prema svome domu dobija od Boga, i njegova gruba kolibica postaje za njega sveto utočište.

O, kad bi oni koji upravljaju sudbinom naroda hteli da imaju na umu ovo, kad bi hteli da misle kako je teško siromasima da im se u srcima začne ljubav prema domu, iz koje niču sve druge domaće vrline, kad žive natrpani u prljavištini i bedi, u kojoj svaka društvena pristojnost propada, ili bolje reći i ne postoji - kad bi samo hteli da se okrenu od širokih ulica i velikih kuća, pa da nastanu da poprave stanove u tesnim uličicama po kojima samo Siromaštvo može da se kreće - mnogi bi niski krovovi iskrenije ukazivali na nebo nego što to rade i najviši tornjevi koji se gordo dižu iz sredine ogrezle u prestupima, zločinu i groznoj boleštini, da im se narugaju kontrastom. Ta se istina potpulim i prigušenim glasovima već mnogo godina iz dana u dan propoveda iz domova za uboge, iz bolnica i zatvora. Nije to neznatna stvar - nije to samo vapaj radnih masa - niti pitanje narodnog zdravlja i blagostanja, koje se može zviždanjem ućutkati u parlamentarnim diskusijama sredom uveče. Iz ljubavi prema ognjištu niče ljubav prema domovini; a ko su iskreniji i bolji rodoljubi u vreme nužde oni koji cene zemljište, jer su vlasnici šuma, i reka, i njiva na njemu, i svega što ono daje, ili oni koji vole domovinu iako se ne mogu pohvaliti vlasništvom makar ijedne stope zemlje u svem njenom prostranstvu?

Iz romana Stara prodavnica retkosti

Pročitano 2524 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Čarls Dikens - Iz ljubavi prema ognjištu niče ljubav prema domovini