Artnit

Nedelja, 17 Februar 2013 22:25

Među javom i med snom Istaknut

Gustav Kajbot - Portret gospođe Boisijer koja plete Gustav Kajbot - Portret gospođe Boisijer koja plete

Pesma Među javom i med snom nastala je 1863. godine. U ovoj pesmi Laza Kostić opeva prirodu stvaranja i nastajanja pesme u dodiru sna i jave. Pesma Među javom i med snom deluje zagonetno i neuhvatljivo. Poetsko kazivanje Laze Kostića je slikovito, figurativno, simbolično i nema jasne i prepoznatljive oblike.

Obraćanje pesnika srcu, u pesmi Među javom i med snom, je u stvari jedan vid uspostavljanja dijaloga sa samim sobom, sa svojom pesničkom prirodom. Srce je metafora pesnika i stvaralaštva, i ovu metaforu pesnik razvija kroz celu pesmu. Motiv srca je dat u gradaciji, jer pesnik za srce kaže najpre da je samohrano, pa ludo i na kraju kivno. Drugi bitan motiv u pesmi je pletilja koja je stara i neumorna pletisanka. Pletivo je metafora za pesmu koja je proizvod stvaralačkog procesa u koji se pesnik ne razume.

Pesnik želi da sazna šta se dešava tokom stvaranja pesme, ali ne uspeva u tome. Srce stavlja pesnika na muke: ono se ponaša inadžijski, plete, stvara pletivo, a pesnik ne može da odgonetne kako ono nastaje, niti da objasni šta je u njemu java, a šta je san. Ta nepomirljivost iskazana je u stihu veoma emocionalno kletvom: ubio te živi grom!

Pesma Među javom i med snom Laze Kostića je jednostavna, kratka, ima savršenu formu, a pesničke slike su harmonične. Ona govori ne samo o biću pesme, već uopšte o umetnosti i čovekovom životu, jer se sve to nalazi između jave i sna. Obični ljudi snivaju u snu, ali i na javi, a ono čime su nadareni umetnici i pesnici Laza Kostić naziva zanos. O tome Laza Kostić govori u svom eseju O pesničkom zanosu: "To nije ni java ni san to nije ni svest ni zanos, to je neki suton uoči zanosa, kad svesna java prelazi u pesnički zanos... kad ga prođe zanos, pesnik zapiše zapisnik o onome što se dogodilo. To je pesma."

O lepoti i univerzalnosti Među javom i med snom, jedne od najpoznatijih i najlepših pesama Laze Kostića, Isidora Sekulić kaže: "Pesmica Među javom i med snom čitaće se, ako nas bude, i posle hiljadu godina: kratka je i penasta, umilno vesela i umilno očajna, klasična je."

Pročitano 24400 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 18 Mart 2021 11:51

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Među javom i med snom