Artnit

Utorak, 01 Mart 2016 12:02

Napuštena crkva Istaknut

Odilon Redon - Hrist na krstu Odilon Redon - Hrist na krstu

Pesme iz kosovskog ciklusa Milana Rakića nastale su u periodu koji je pesnik, s povremenim kratkim prekidima proveo u konzulatu u Prištini, od 1905. do 1911. godine. Pesma iz ovog cikusa Napuštena crkva iz 1911. godine, nastala je kada se vraćao iz Prištine ispunjen pravim, stvarnim uvidom u nemoć hrišćanstva.

U razgovoru koji je vodio 1928. godine sa Branimirom Ćosićem, Milan Rakić je o nastanku pesme Napuštena crkva rekao: "Za postanak moje pesme 'Napuštena crkva' imam da zahvalim jednom slučaju. Prolazio sam sa ženom kroz selo Padalište, kada mi seljaci ponudiše da me odvedu do jedne crkve. Srba u okolini nije bilo, i crkva je bila skoro potpuno zapuštena. Ni patosa, ni okana na prozorima. Nekoliko ikona i nekoliko ugašenih sveća koje su prolaznici ostavili. Tada mi pade u oči jedna drvena ikona. Bila je sva iskapana voskom od sveća, koje su na nju bile lepljene, i prepukla. Seljaci, videći da je sa interesom posmatram, ponude mi je. Ja u tom trenutku nisam hteo. Kada sam toga dana polazio iz sela, seljaci mi behu doneli ikonu: 'Uzmi, gospodine. Ako je ne uzmeš, propašće.' Još uvek čuvam tu staru ikonu."

Pesma Napuštena crkva je u znaku deskripcije, intonirana kao prikrivena opomena. U njoj je simbolično kroz slikovit opis stare ikone Isusa Hrista, koja leži zaboravljena na podu napuštene crkve prikazana sumorna slika napuštanja ne samo ognjišta, već i vere.

U središtu pesme Napuštena crkva je opis ikone raspetoga Hrista, "dar negdašnjet plemstva i pobožnog sebra", koja leži na podu sama nasred puste crkve. Hrist je na ikoni prikazan naturalistički sa mrtvim očima i bledim usnama, oreolom od kovanog srebra nad glavom, dok "mlaz mu krvi curi niz slomljena rebra". Oko ikone "jato se noćnih ptica na plen sprema", "kruže vampiri", a on "očajan i strašan širi ruke" i "večno čeka svoju pastvu, koje nema".

Pročitano 4999 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 23 Novembar 2020 11:47

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Napuštena crkva