Artnit

Sreda, 24 Februar 2016 12:01

Splin i Ideal Istaknut

Georges Rochegrosse - Ilustracija prvog dela zbirke pesama Cveće zla, Splin i Ideal Georges Rochegrosse - Ilustracija prvog dela zbirke pesama Cveće zla, Splin i Ideal

Šarl Bodler je svoje najpoznatije delo, zbirku pesama Cveće zla (Les Fleurs du mal) objavio 1857. godine. Pesme su raspoređene po podnaslovima i svaki deo govori o nekom poroku. Prvi deo se naziva Splin i Ideal (Spleen et Idéal) i slika patnju, dosadu, nezadovoljstvo, agoniju.

Prvi deo zbirke pesama Cveće zla Šarla Bodlera nosi naziv Splin i Ideal (Spleen et Idéal). Reč spleen u prevodu sa grčkog jezika znači slezina, koja je u srednjovekovnoj psihologiji označavala određeni organ od četiri "sokova", za koje se verovalo da kontrolišu ljudsko ponašanje. Kao takva, u XVIII veku je povezivana sa anksioznošću i dubokom suicidalnom depresijom. Istovremeno sve što je pozitivno, Šarl Bodler predstavlja kroz idealno - ljubav, saosećanje i ideje uz pomoć kojih je jedino moguće bekstvo iz surovog materijalnog sveta.

Na početku prvog dela Cveća zla, pod naslovom Splin i Ideal, Šarl Bodler se lično obraća svom čitaocu kao partneru u stvaranju njegove poezije. U čitaocu on priziva svet prepun propadanja, greha i licemerja u kome dominiraju sotone. On tvrdi da đavo, a ne Bog kontroliše naše akcije sa "marionetskim žicama", i "isparava" našu slobodnu volju. Instinktivno izvučeni iz pakla, za njega ljudi nisu ništa drugo nego instrumenti smrti koji su ružniji, više zli i pogrdniji od svakog monstruma i demona. Na kraju, tvrdi da su on i čitalac završili ovu sliku čovečanstva: s jedne strane čitalac dostiže fantaziju i lažno poštenje, dok on otkriva dosadu modernog života.

U nizu pesama u Splinu i Idealu Šarl Bodler naglašava suprotstavljene stavove o umetnosti, lepoti i umetniku, koji je prikazan naizmenično kao mučenik, vizionar, izvođač, izgnanik i budala. Opisuje pesnika kao "Mauvais Cenobite" (lošeg majmuna) koji je zarobljen u "strašnom" grobu svoje duše.

Ljubavne pesme u Splinu i Idealu, slikaju romantične i erotske ljubavi, posvećene određenoj ženi i tipu lepote koji ona predstavlja. Emocije Šarla Bodlera otkrivaju mešanje ljubavi i mržnje, prezir sopstvene slabosti i okrutnosti njegove ljubavnice. Ovaj niz ljubavnih pesama opisuje erotski ciklus, koji vodi od trovanja kroz sukobe i odvratnost do konačne ambivalentne tišine stvorene iz sećanja i pretvorene patnje u umetnost. Ipak, pokušaj da se pronađu obilje kroz ljubav postaje na kraju ništa.

Splin i Ideal se završava nizom pesama prožetih patnjom, a u nekoliko njih pod nazivom Splin je prikazan sam Šarl Bodler zatvoren u sebe. Pred njim je samo izvesna patnja i smrt.

Pročitano 6944 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 11 Juni 2021 10:39

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Splin i Ideal