Artnit

Petak, 12 Februar 2016 11:43

Havijer Tomeo - Nisu krivi što su stranci, ali nismo krivi ni mi Istaknut

Dizajn korica knjige Voljeno čudovište Dizajn korica knjige Voljeno čudovište

Da ste samo videli kako se razbesnela (objašnjavam mu dalje) kad sam joj rekao da se niko ne može smatrati krivim samo zbog toga što se rodio nekoliko kilometara dalje od naše granice. Uprla mi je kažiprstom tačno među obrve, kao da će opaliti, i začkiljila u nameri da joj pogled bude što prodorniji. U redu (dala mi je za pravo, i dalje nišaneći prstom u mene), nisu krivi što su stranci, ali nismo krivi ni mi. Prema tome, to što su stranci njihov je problem, neka ne dolaze da uznemiravaju one koji su, hteli- ne hteli drugačiji. Zatim je, kad se malo primirila, opet ponovila da ćete, ako se zaposlim u ovoj Banci i ne odgovorim na vaša očekivanja, na kraju krivicu svaliti na Inkviziciju.

Kruger se opet smeška. Priznaje da njegova Banka zaista ima većinski udeo stranog kapitala (praktično sto posto), ali da ta okolnost ne znači da njeni rukovodeći organi (računajući tu, naravno, i Upravni odbor) ne osećaju duboko poštovanje prema običajima u ovoj zemlji i svakodnevno ga ne pokazuju.

Mi (dodaje) osećamo da smo se savršeno uklopili u ovo društvo. Uzmite mene za primer. Ne bi se moglo reći da mi je prezime domaće, ali je zato moja majka rođena na petstotinak metara od mesta gde se sada nalazimo. Zar ne mislite da ta okolnost od mene čini sasvim posebnog stranca?

Samog sebe definiše kao neku vrstu hibrida, koji se pobuni, pa čak i razbesni čim čuje da kritikuju zemlju njegove majke, i dodaje da se nikada ne može smatrati strancem čovek koji, još od deteta, zna za vrsnost ljute kobasice.

Iz novele Voljeno čudovište

Pročitano 2197 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Havijer Tomeo - Nisu krivi što su stranci, ali nismo krivi ni mi