Artnit

Sreda, 13 Februar 2013 22:26

Aleksandar Sergejevič Puškin - Evgenije Onjegin Istaknut

Pavel Sokolov - Ilustracija, Onjegin prosi Tatjanu Pavel Sokolov - Ilustracija, Onjegin prosi Tatjanu

Raznovrsnošću svojih dela Aleksandar Sergejevič Puškin je pružio obrasce u svim oblastima književnoga stvaranja - u lirskoj, epskoj i dramskoj poeziji. Njegovo pesničko delo je bila inspiracija mnogim ruskim pesnicima i taj njegov uticaj traje, može se reći, i do danas.

Najveće delo Aleksandra Sergejeviča Puškina je roman u stihu Evgenije Onjegin. Ovaj roman pisao je dok je bio u progonstvu na jugu Rusije, od 1820. do 1825. godine. 1823. godine u pismu svom prijatelju, Puškin ovako objašnjava svoje novo delo: "Ja sada ne pišem roman, nego roman u stihovima - đavolska razlika. Nešto kao Don Žuan."

Evgenije Onjegin je nov tip romana koji je rađen po uzoru na roman Don Žuan Džordža Gordona Bajrona. Za razliku od Bajronovog dela, Puškin je u svom romanu pružio rusku stvarnost: život u ruskoj provinciji i prestonici, i katakteristične likove u tipičnim, ruskim okolnostima. Puškin kaže za svoje delo da je to "skup šarenih poglavlja, polusmešnih, polutužnih, prostonarodnih, idealnih... hladnih zapažanja uma i tužnih iskustava srca".

Roman Evgenije Onjegin je izdat prvi put 1833. godine, a njegovi likovi, Evgenije Onjegin i Tatjana Larina su osvojili odmah čitalačku publiku. Kroz Evgenija Onjegina ruskog intelektualca onoga vremena, "suvišnog" čoveka, i Tatjane Larine, skromne i čiste "palanačke gospođice", Puškin je naslikao rusku stvarnost onoga vremena: Tatjanu kao simbol prirodne i zdrave Rusije sa jedne i Onjegina, mladog aristokratu zagrezlog u "evropeizmu" sa druge strane. U tome delu Puškin je - kaže Bjelinski - "umeo da se dotakne toliko mnogih stvari, da nagovesti tako mnogo onog što pripada isljučivo svetu ruske prirode, svetu ruskog društva, da se Onjegin može nazvati enciklopedijom ruskog života i u najvećoj meri narodnim delom". Taj narodni duh je prisutan ne samo u tematici romana nego i u jeziku i u bogatom ruskom folkloru.

Aleksandar Sergejevič Puškin, najznačajniji pesnik svetskog romantizma, ali i realizma, romanom Evgenije Onjegin je učinio rusku književnost jedinstvenom po tome što je napravio remek-delo prozne književnosti u stihovima. Evgenije Onjegin je roman neprolazne vrednosti u kojem su potpuno jasni, i psihološke crte ličnosti romana i socio-istorijska pozadina. To Puškinovo delo značajno je i po uticaju koji je izvršilo na razvoj ruske realističke književnosti.

Pročitano 6337 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 22 Januar 2020 12:22

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Aleksandar Sergejevič Puškin - Evgenije Onjegin