Artnit

Ponedeljak, 11 Februar 2013 22:19

Don Žuan Istaknut

Ežen Delakroa - Brodolom Don Žuana Ežen Delakroa - Brodolom Don Žuana

Najveće i životno delo Džordža Gordona Bajrona je nedovršeni realistički roman u stihu Don Žuan koji je pisan od 1819. do 1824. godine. Stara poznata tema o doživljajima španskoga viteza i ljubavnika Don Žuana ovde je dobila drugačiju obradu i vid.

Delo je bilo zamišljeno u dvadeset četiri pesme, ali je pesnik napisao samo šesnaest pesama i početak sedamnaeste pesme. U predgovoru dela Bajron poručuje pesnicima Jezerske škole, Kolridžu i Vordsvortu, da svoja jezera zamene okeanom, aludirajući pre svega na njihova uska i tradicionalna književna stanovišta.

Roman prati doživljaje Don Žuana. U njima se opisuje bekstvo Don Žuanovo iz Španije, njegova idilična ljubav, boravak u haremu, učešće u raznim borbama, boravak u Rusiji i službovanje na dvoru ruske carice Katarine II, i najzad njegov povratak u Englesku. Kako po svemu izgleda, Don Žuan je trebalo da završi smrću u borbi za francusku revoluciju. Priča je propraćena ironičnim komentarima usmerenim ka iskvarenom, izveštačenom društvu.

U ovom romanu ima malo likova čije su karakteristike bliže opisane, a neki likovi, uglavnom, služe za isticanje karakteristika drugih likova. Najviše su prikazana emotivna stanja likova, nemir, bol i patnja. Glavni lik, Don Žuan prikazan je kao mudar i hrabar momak. On se na kraju zaljubljuje u devojku Haidu koja mu je pružila pomoć kada je stigao na obalu posle brodoloma.

U romanu Don Žuan, Džordž Gordon Bajron je iskazao svoje ideje o ljudskoj slobodi, nezavisnosti i slobodi naroda; pesnik tribun, on je nepomirljivi neprijatelj tiranije i svakog nasilja. Razobličio je lažni moral i hipokriziju u engleskom društvu, nepravde vladajuće klase, mračne strane društvenog i političkog života u Engleskoj, i tome suprostavio svoju nepokolebljivu veru u zdrave snage naroda i njegovu oslobodilačku misiju.

Pročitano 7860 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 21 Januar 2020 12:10

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Don Žuan