Artnit

Subota, 26 Decembar 2015 12:34

Johan August Strindberg - Činilo joj se, dakle, sramotno biti žena, imati roda, postati majka Istaknut

Meri Kasat - Mlada žena šije u vrtu Meri Kasat - Mlada žena šije u vrtu

To je dakle ono! "Fakultativna sterilnost!" Ono što je trebalo da ublaži bedu nižem staležu, koji je lišen sredstava za opstanak, poslužilo je kao sprava egoizma, kao sprava idealizma u poslednjoj njegovoj konsekvenci. Da li je viši stalež degenerisan, jer neće da se više množi, ili se raspada u moralnom truležu? Biće da je oboje jer njoj se čini nemoralnim rađanje vanbračne dece, a niskim rađanje u braku.

Ali on je želeo da ima decu! On ima sredstva za izdržavanje te je smatrao i dužnošću i opravdanom radošću da se njegovo biće prelije u novi život. To je bio prirodni put istinskog i zdravog egoizma altruizmu. Ali ona je udarila drugim putem i pravila haljinice za tuđu decu. Da li je to lepše? S nečim bi se moglo uporediti! Ali ovo je bio samo strah od bremena materinskog, jer jeftinije je bilo i lakše skrojiti i sašiti na kabinetu u salonu haljinicu nego iskusiti naporni život u odgajanju dece.

Činilo joj se, dakle, sramotno biti žena, imati roda, postati majka.

To je ono. Lozinka je bila, radi za nebo, za više interese, za čovečanstvo; a u stvari: za taštinu, za sebični cilj, za javnost.

A on se na nju tužio, on se žalio, što je bio zlovoljan radi njene nerodnosti. Jedanput su mu sa prezirom okrenuli leđa "dobri i pošteni" ljudi, jer nije govorio sa dovoljnim pažnjom, koja se duguje nekome u nesreći, o ženama nerotkinjama: one, da su svete, jer ih je zadesila najveća nesreća koja može ženu pogoditi.

A za koga je radila ova žena? Za napredak? Za spasenje čovečanstva.

Iz pripovetke Korina

Pročitano 2605 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 03 Maj 2020 11:05

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Johan August Strindberg - Činilo joj se, dakle, sramotno biti žena, imati roda, postati majka