Artnit

Subota, 07 Novembar 2015 11:59

Bernard Šo - Kada žene uđu u vaš život, vidite da one ciljaju na jedno, a vi ciljate na drugo Istaknut

Dizajn korica knjige Pigmalion Dizajn korica knjige Pigmalion

PIKERING: - Oprostite što ću vam postaviti jedno neposredno pitanje, Higinse. Jeste li vi čovek čvrstog karaktera kad su u pitanju žene?

HIGINS (sumorno): - Jeste li vi ikad videli čoveka čvrstog karaktera kad su u pitanju žene?

PIKERING: - Jesam: vrlo često.

HIGINS (dogmatično, podižući se na rukama na visinu klavira i sedajući na nj u skoku): - E, ja nisam. Onoga časa kada dopustim ženi da se sprijatelji sa mnom, ja vidim da ona postaje ljubomorna, puna prohteva, podozriva... prava napast. Onoga časa kada dopustim sebi da se sprijateljim sa nekom ženom, ja vidim da postajem sebičan tiranin. Žene poremete sve. Kada žene uđu u vaš život, vidite da one ciljaju na jedno, a vi ciljate na drugo.

PIKERING: - Na primer, na šta?

HIGINS (silazi nemirno s klavira): - Oh, Bog će ih znati! Žena valjda želi da živi svojim životom; a muškarac želi da živi svojim; i svako nastoji da povuče ono drugo na pogrešan kolosek. Jedno želi da ide na sever, drugo na jug; a ishod je da oboje moraju da krenu na istok, premda oboje mrze istočni vetar. (Seda na klupu pored klavijature.) I stoga sam vam ja stari zadrt neženja, i sva je prilika da ću takav i da ostanem.

Iz drame Pigmalion 

Pročitano 3067 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Bernard Šo - Kada žene uđu u vaš život, vidite da one ciljaju na jedno, a vi ciljate na drugo