Artnit

Nedelja, 25 Oktobar 2015 11:05

Oblak Radosav Istaknut

Radič Postupović, freska iz manastira Vraćevšnica Radič Postupović, freska iz manastira Vraćevšnica

U narodnim epskim pesmama pokosovskog ciklusa je opevan viteški otpor prema nasilju, nepravdi, kao i zulumu turskih osvajača. Tako je i u pesmi Oblak Radosav, koju je zabeležio Vuk Stefanović Karadžić 1845. godine, opevan junak Oblak Radosav kao borac protiv nasilja i nepravde. U pesmi provejava mržnja naroda prema izdajnicima nacionalnih interesa koja je oličena u Jerini, ženi despota Đurađa. Prema Stojanu Novakoviću Oblak Radosav, poznat i kao Rade Oblačić koji je opevan u ovoj pesmi je bio Radič Postupović, srpski vlastelin iz prve polovine XV veka.

Dok ide niz široko polje Godominsko Oblak Radosav sreće dve mlade gospođe od kojih saznaje da njihove muževe, "dvije vojevode Bijelića i Zlatokosića" drži u zatvoru Jerina, žena despota Đurađa. Da bi ih spasio on kreće ka Smederevu. On se ne usteže da gospodaru Đurđu ukaže na štetno ponašanje njegove žene Jerine koja "pogubi tolike vojvode i polomi krila od krajine". Iako zna da je despot Đurađ nemoćan pred svojom zlom ženom Jerinom on kreće na gubilište i stiže u trenutku kada dželati treba da pogube dvojicu srpskih junaka. Kada ne može nepravdu da otkloni rečju, on se ne usteže da šibanjem trostrukom kamdžijom kazni Jerinu. Pošto je spasio srpske vojvode vodi ih i gosti na svom dvoru i nauči ih "da ne drže vjere u Jerini".

Oblak Radosav je u istoimenoj narodnoj epskoj pesmi prikazan kao smeo borac protiv tlačenja i nepravde i za dobro i sreću onih koji pate. On liči na neumitnog sudiju, strogog i pravičnog, koji kažnjava nepravdu.

Pročitano 13405 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Oblak Radosav