Artnit

Četvrtak, 01 Oktobar 2015 11:14

Čudesni svitac Istaknut

Džordž Sejli - Svitac Džordž Sejli - Svitac

Dobrica Erić je slikar prirode, sela, detinjstva i ljubavi. U njegovim pesmama se često spajaju priroda i zavičaj, koji je praosnova njegovih gledanja, nadanja. Tako ga i u pesmi Čudesni svitac nadahnjuje zavičaj. On peva o neobičnom i tajanstvenom svicu koji se negde noću šćućuri, takmiči sa zvezdama i svetli.

Prva strofa pesme Čudesni svitac počinje prikazom tihe letnje večeri koju "zapali polja svitaca roj". Pesnik se obraća čitaocu i zna da i među svicima treperi onaj koji je njegov. On želi da u roju svitaca svako nađe najvećeg i najsjajnijeg koji će biti samo njegov, ali sumnja da će ikad moći da pruži prst i kaže - taj je. Jer, svitac je za mnoge nevidljiv i pesnik poručuje: "Možda ti baš sada prođe kraj lica misleći da je suncokret žut."

Svitac je simbol unutrašnje svetlosti, lepote, duhovnosti ali i inspracije, nade, ideja. U pesmi Čudesni svitac on postaje simbol svetlosti koja svakog čoveka vodi u zavičaj. Zato pesnik kaže: "Da ti nije tog tajnog svica, ti nikada ne bi pronašao put." I ma gde da čovek "svije gnezdo" svuda će njegov svitac da treperi "ko zlatni cvet", i kada ga njegov sjaj zagolica videće majku i rodni kraj. Jer, "svako srce ima svog svica, svoju livadu, reku i gaj!"

Pročitano 28448 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 23 Juli 2020 10:50

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Čudesni svitac