Artnit

Ponedeljak, 28 Septembar 2015 11:02

Milan Kundera - Politika je zatvorena naučna laboratorija u kojoj se obavljaju neviđeni eksperimenti s čovekom Istaknut

Dizajn korica knjige Oproštajni valcer Dizajn korica knjige Oproštajni valcer

Umesto da im se suprotstavi, Jakub je pokretom glave potvrdio da se slaže s primedbama svog prijatelja, pa je doktor Škreta, podstaknut, nastavio: - Arhimed sa svojim krugovima, Mikelanđelo kraj komada mramora, Paster s epruvetom u ruci, samo oni su menjali život ljudi i stvarali pravu istoriju, dok su političari... - Škreta je zaćutao i prezrivo odmahnuo rukom.

- Dok su političari... ? - upitao je Jakub i odmah nastavio: - Reći ću ti. Ako su nauka i umetnost zaista prava i istinska arena istorije, onda je politika zatvorena naučna laboratorija u kojoj se obavljaju neviđeni eksperimenti s čovekom. Tu se probni primerci ljudske vrste bacaju u ponore i ponovo izvlače na scenu, zavode aplauzima i zastrašuju vešalima, špijuniraju i prisiljavaju da potkazuju druge. Radio sam u toj laboratoriji kao laborant, ali nekoliko puta sam se našao u njoj i kao žrtva vivisekcije. Znam da nisam stvorio nikakve vrednosti (kao što ih nisu stvorili ni drugi koji su tamo radili sa mnom), ali sam zato bolje nego drugi shvatio šta je to čovek.

Iz romana Oproštajni valcer

Pročitano 2424 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 29 Septembar 2015 12:16

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Milan Kundera - Politika je zatvorena naučna laboratorija u kojoj se obavljaju neviđeni eksperimenti s čovekom