Artnit

Utorak, 15 Septembar 2015 11:25

Voćka poslije kiše Istaknut

Dobriša Cesarić peva o prirodi, o njenim malim, ali čudesnim pojavama i jednostavnim lirskim izrazom i klasičnim oblicima stihova i strofa otkriva naoko obične, ali duboke istine o životu. U svojoj poznatoj pesmi Voćka poslije kiše slika jedan mali, običan fragment iz prirode, voćku koju je ugledao posle kiše i simbolički prikazuje da je život prolazan i prožet lepim i tamnim trenucima.

Voćka poslije kiše je kratka lirska pejzažna pesma. Sastoji se od dve strofe, a svaka od njih gradi jednu misaonu celinu. U prvoj strofi je iskazana radost, a u drugoj tuga. Pesničke slike u prvoj i drugoj strofi su u potpunom kontrastu. U prvoj strofi voćka je raskošna i čarobna, "puna je kapi pa ih njiše", "i bliješti suncem obasjana", dok je u drugoj kada se sunce sakrije ona samo obično, jadno malo drvo.

Pesma Voćka poslije kiše u suštini nosi duboko značenje. Tako je voćka samo simbol čoveka. U prvoj strofi voćka predstavlja simbol srećnog čoveka, a u drugoj strofi nesrećnog čoveka. Ova pesma tako dočarava prolazan život čoveka, i govori o njegovim lepim i srećnim trenucima, kao i o trenucima punim tame, bola i patnje.

Pročitano 4690 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Voćka poslije kiše