Odštampajte ovu stranicu
Četvrtak, 10 Septembar 2015 12:01

Marina Cvetajeva - Rajneru Marija Rilkeu Istaknut

Aida Lisenkova Hanemajer - Marina Cvetajeva Aida Lisenkova Hanemajer - Marina Cvetajeva

Sen-Žil, 22. avgust 1926.

Rajnere, odgovaraj samo sa "da" na sve što ja hoću - neće otuda proisteći ništa strašno. Ako ti kažem, Rajnere, da sam ja tvoja Rusija, ja ti samo kažem (još jedared) da te volim. Ljubav živi od izuzetaka, izdvajanja, isključivanja. Ona živi od reči i umire od postupaka. Težiti da stvarno budem tvoja Rusija - za to sam isuviše pametna! Obrt reči. Obrt ljubavi.

Veruješ li da ja verujem u Savoju? Verujem, kao i ti, kao u carstvo nebesko. Jednom... (Kako? Kada?) šta sam ja videla od života? Tokom cele moje mladosti (od 1917. godine) - najcrnji rad. Moskva? Prag? Pariz? Sen-Žil? Svuda isto. Uvek šporet, metla, novac (nedostatak novca). Nikad vremena. Nijedna tvoja prijateljica i poznanica ne živi tako, ne bi mogla tako da živi. Ne čistiti kuću više - eto, tako se naziva moje carstvo nebesko. Suviše ograničena želja? Da, jer je moje carstvo zemaljsko - bezgranično teško. (Rajnere, napisala sam na nemačkom: čistiti - čistilište (predivna reč), čistiti ovde, čistilište tamo, biti počišćen od čistilišta itd. Tako ja pišem, Rajnere - od reči ka stvari, prepevavajući reč po reč. Tako, verujem, pišeš i ti.

Poznajem te, Rajnere, kao sebe samu. Što dalje od mene - tim dublje u mene... Ja ne živim u sebi, već van sebe. Ja ne živim u svojim ustima, i onaj ko me ljubi ne dotiče mene.

Rajnere, sasvim ozbiljno: ako ti odista, očima želiš da me vidiš, ti moraš da radiš, tj. - "Kroz dve nedelje biću tu i tu. Hoćeš ti doći?" To treba da potekne od tebe. Kao i datum. Kao i grad. Pogledaj na mapu, možda to mora biti veliki grad? Razmisli. Mali gradovi ponekad obmanu. Da, još nešto: novca nemam uopšte, ovo malo što zaradim - kako dođe tako prođe (zbog mojih "novotarija" objavljuju me samo u "novijim" časopisima, a takvih ima - u emigraciji - samo dva). Imaš li dovoljno novca za nas oboje? Rajnere, pišem ti i nehotično se smejem: čudan gost ti se najavljuje!

Dakle, voljeni, ako jednom doista zaželiš, napiši mi (nešto ranije, jer moram naći nekoga ko će ostati sa decom) - i ja ću doći. Gde, kako i kada zaželiš (počev od novembra). Sada je to u tvojim rukama. Možeš ako želiš da ih raširiš. Ja te nikad ne mogu ni manje ni više voleti.

Radujem se mnogo susretu sa tobom, kao susretu s celom jednom i potpuno novom zemljom.

Pokloni mi Štolove mitove, i to sa posvetom, da se nikad ne rastajem od knjige. Hoćeš li?

Grlim te

Iz knjige Najlepša ljubavna pisma

Pročitano 4009 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci