Artnit

Ponedeljak, 31 Avgust 2015 11:19

Džon Fante - Hteo sam da mislim i osećam kao Dostojevski Istaknut

Feliks Valoton - Fjodor Dostojevski Feliks Valoton - Fjodor Dostojevski

A onda se dogodilo. Jedne noći, dok je kiša pljuštala po kosom krovu kuhinje, veliki duh je zauvek ušao u moj život. Držao sam njegovu knjigu i drhtao dok mi je on govorio o čoveku i svetu, o ljubavi i mudrosti, o bolu i krivici, i znao sam da nikada više neću biti isti. On se zvao Fjodor Mihailović Dostojevski. Znao je više o očevima i sinovima od bilo kog čoveka na svetu, kao i o braći i sestrama, sveštenicima i nitkovima, o zločinu i nevinosti. Dostojevski me promenio. Idiot, Zli dusi, Braća Karamazovi, Kockar. Izvrnuo me naopačke.

Otkrio sam da mogu da dišem, sagledao sam nevidljive horizonte. Mržnja prema ocu se istopila. Voleo sa ga, tog bednog, napaćenog, progonjenog nesrećnika. Voleo sam i majku, i celu svoju porodicu. Došlo je vreme da postanem čovek, da napustim San Elmo i odem u svet. Hteo sam da mislim i osećam kao Dostojevski. Hteo sam da pišem.

Nedelju dana pre nego što sam otišao iz grada, regrutni centar me je poslao na lekarski pregled u Sakramento. Bilo mi je drago. Neko drugi će doneti odluke umesto mene. Vojska me odbila. Imao sam astmu. Zapaljenje bronhija.

"Nije to ništa. Oduvek sam to imao."

"Idi kod svog lekara."

Potražio sam informacije u biblioteci, u nekoj medicinskoj knjizi. Da li je astma smrtonosna? Mogla je da bude. I neka bude. Dostojevski je imao epilepsiju, ja sam imao astmu. Da bi dobro pisao, čovek mora da ima neku fatalnu bolest. To je bio jedini način da se nosiš sa prisustvom smrti.

Iz romana Bratstvo loze

Pročitano 3888 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 10 Novembar 2018 11:53

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Džon Fante - Hteo sam da mislim i osećam kao Dostojevski