Artnit

Utorak, 07 April 2015 10:49

Vo i miš Istaknut

Basna je najstarija prozna vrsta, veoma slikovita i sa živom radnjom, u kojoj životinje imaju osobine ljudi. U poznatoj narodnoj basni Vo i miš, prikazane su kao dve potpuno različite slike, dva potpuno različita karaktera, kroz likove vola i miša. Da bi se ironija situacije i njena moralna pouka naglasile vo i miš predstavljaju potpuno različite osobine, kako spoljne tako i unutrašnje.

Narodna basna Vo i miš govori o velikom volu punom snage, masivnog i zastrašujućeg izgleda i malom mišu koji su živeli na istom mestu, pojati. Dok vo leži u pojati i preživa iz duvara je izašao miš, koji je počeo da mirno šeta i skakuće po njemu. Iako je miš ljubazan i umiljat, vo se prema njenu ponaša arogantno i nadmoćno, jer sebe smatra superiornim i vrednijm od običnog miša. On ga naziva "ništavcem" i kaže: "Od hiljadu takvih ništavaca niti se bojim da mi mogu nauditi, ni uzdati da mi mogu pomoći." Terajući ga od sebe, preti mu čak i smrću ako ga ne pusti na miru i kaže: "Ako samo repom mahnem, odletjećeš mrtav povrh pojate!" Veoma brzo vo plaća visoku cenu svoje oholosti, kada mu se konopac omota oko vrata i rogova. U odlučujućem momentu sva snaga koju poseduje je bila potpuno beskorisna. Potpuno bespomoćan on očajno moli miša da pregrize konopac, koji uz ironičnu primedbu kaže: "Ja bih, ali ne smijem na tvoj vrat skočiti", naglašavajući nedavne reči vola. Sposobnosti i veštine miša su tada bile od presudne za život vola. Iako mali i slab miš svojim sitnim zubima pregriza konopac i spašava volu život. Zbog svog oholog ponašanja prema mišu vo se pokajao, pa je u sebi rekao: "Teško svakome silnome i omraženome!"

Likovi vola i miša predstavljaju svojim ponašanjem više različitih, ali suprotnih osobina čoveka. U liku miša prikazane su neke najbolje karakteristike čoveka, kao što su dobrota, spremnost da se drugom pomogne u nevolji, oprosti i uprkos njegovoj oholosti i bezobzirnosti pomogne. U liku vola prikazan je arogantan, odvažan čovek, koji ima lažno samopouzdanje i opasnu samosvest. Kada se nađe u beznadežnoj situaciji on je spreman na sve i kaže: "Skači ne po vratu, nego i po očima, samo pomozi."

Pouka narodne basne Vo i miš, koju izgovara vo na kraju "Teško svakome silnome i omraženome", naglašava da i najjači i najveći ljudi mogu zapasti u veliku nevolju i da treba biti dobar prema svakom stvoru, ma koliko bio malen ili veliki.

Pročitano 13172 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Vo i miš