Artnit

Subota, 04 April 2015 11:11

Džordž Orvel - Što manje novca imaš, manje brineš Istaknut

Dizajn korica knjige Niko i ništa u Parizu i Londonu Dizajn korica knjige Niko i ništa u Parizu i Londonu

Te tri nedelje protekle su vrlo mučno, a očigledno me čekalo još gore vreme, jer se bližio rok da platim kiriju. Ipak, nije bilo ni izdaleka tako gadno kao što sam očekivao. Jer kad se primakneš bedi, dođeš do utešnog otkrića. Otkrivaš dosadu, odvratne komplikacije i početak gladovanja, ali otkrivaš i važnu osobinu bede koja sve iskupljuje: činjenicu da ona poništava budućnost.

U okviru određenih granica zaista je tačno da što manje novca imaš, manje brineš. Kada imaš sto franaka, podložan si kukavnoj panici. Kada imaš samo tri franka, potpuno si ravnodušan; tri franka će te hraniti do sutra, a ne možeš ni da misliš dalje od toga. Dosadno ti je, ali se ne bojiš. Neodređeno ti prolazi kroz glavu: gladovaću dan-dva; zar to nije strašno? A onda um odluta na druge teme. Dijeta od hleba i margarina služi u određenoj meri i kao sredstvo za smirenje.

Javlja se se još jedno osećanje koje je velika uteha u bedi. Verujem da ga je doživeo svako u toj situaciji. To je olakšanje, gotovo uživanje kada postaneš svestan da si konačno zaista na dnu. Toliko si pričao o tome - i gle, propast je tu, dospeo si do nje, i možeš da je podneseš, što bitno smanjuje strepnju.

Iz romana Niko i ništa u Parizu i Londonu

Pročitano 4380 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 18 April 2020 11:11
Više iz ove kategorije « Biberče Vo i miš »

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Džordž Orvel - Što manje novca imaš, manje brineš