Artnit

Sreda, 16 Januar 2013 23:14

Humanizam i renesansa u književnosti Istaknut

Humanizam i renesansa je značajan kulturni pokret u Evropi koji nastaje tokom XIV i XV veka, a svoj vrhunac dostiže u XVI veku. Ovaj kulturni pokret iznikao je na izmenjenom načinu života gradskog stanovništva. Razvoj gradova, prekomorska istraživanja i niz novih naučnih i tehničkih otkrića izmenili su život i shvatanja. Ljudska logika uvek vaspitavana u pokornosti i strahu pred Bogom počinje da se menja. Čovekov pogled se odvaja od neba i počinje da traži sreću u ovozemaljskom životu.

Humanizam i renesansa svoj puni procvat postiže u umetnosti. Književnost je najbolje naslutila renesansni preporod života i čoveka, i izrazila humanističke ideje ovozemaljskog čoveka. Ona u svoja dela uvodi običnog čoveka i veliča čoveka i ljubav prema ženi. Nova književnost u početku pisana na latinskom jeziku počinje da se neguje na nacionalnim jezicima pojedinih zemalja.

Humanizam i renesansa se odlikuju raznovrsnošću oblika i vrste književnih dela. Naročito se neguje ljubavna poezija kao deo riznice kulturnog blaga čovečanstva. Književnost humanizma i renesanse dala je izvrsne umetnike - Dante Aligijeri, Frančesko Petrarka, Džovani Bokačo, Vilijam Šekspir, Migel de Servantes. Oni su stvorili dela koja u sebi nose univerzalne vrednosti i poruke.

Pročitano 37575 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 25 Mart 2013 23:26

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Humanizam i renesansa u književnosti