Artnit

Subota, 21 Mart 2015 12:05

Franc Kafka - Ja neću imati ništa, čak ni svoje ime, i njega sam ti dao Istaknut

Dizajn korica knjige Pisma Mileni Dizajn korica knjige Pisma Mileni

(Prag, 5. septembar 1920)

Nedelja

Da li je ovde glavna stvar, Milena, u onome što misliš da si napisala, i nije li to pre poverenje? Ipak si se tom temom pozabavila u nekom pismu; bilo je to u jednom od poslednjih tokom mog boravka u Meranu, nisam više stigao da ti odgovorim.

Gledaj, trebalo je da Robinzon nađe posao, da pođe na opasno putovanje, da doživi brodolom i hiljadu drugih stvari, a meni bi bilo dovoljno da te izgubim da bih smesta postao Robinzon. Ali ja bih bio veći Robinzon od njega. On je još imao svoje ostrvo, i Petka, i svakojake stvari, da i ne računamo brod koji je došao po njega i koji je sve sveo na san; ja neću imati ništa, čak ni svoje ime, i njega sam ti dao.

I eto zašto sam u izvesnoj meri nezavisan od tebe; upravo zato što je moja zavisnost prevazišla sve granice. Alternativa je prevelika. Ili si moja, i sve ide dobro, ili te gubim, i onda se ne može reći da sve ide loše, nego da više ništa ne ostaje, ni ljubomora, ni patnja, ni strah, ništa. Očigledno, svetogrđe je tako graditi na nekom ljudskom biću, i eto zašto se strah šunja oko temelja zgrade, ali to nije strah koji se tiče tebe, to je strah što smo se usudili da gradimo na taj način. I eto zašto, kako bi mi pomogli da se odbranim od tog straha, na tvom dragom zemaljskom licu ima toliko božanskih elemenata (ali ih je nesumnjivo bilo još od početka).

Eto, sad je Samson rekao Dalili svoju tajnu, i ona može da mu odseče kosu, kroz koju je, radi pripreme, toliko često provlačila šake; po svojoj volji! Ako i ona nema neku sličnu tajnu, sve ostalo nevažno.

Iz knjige Pisma Mileni

Pročitano 6707 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 03 Novembar 2019 11:35

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Franc Kafka - Ja neću imati ništa, čak ni svoje ime, i njega sam ti dao