Artnit

Utorak, 10 Februar 2015 12:39

Belutak Istaknut

Na kraju ciklusa Spisak Vaska Pope se nalazi pesma Belutak, koja svojom idejom stoji na samom vrhu gradacije ovog ciklusa. U toj pesmi klasični motiv kamena, veoma čest od antičkih vremena u mitologiji, religiji, umetnosti, ali i u književnosti Vasko Popa svodi na kamen belutak.

Belutak, iz istoimene pesme Vaska Pope nosi oznake staništa čovekove duše. "Bez glave bez udova" nastaje slučajno "uzbudljivim damarom slučaja" i ima osobine živog bića, jer "javlja se", "miče se", "drži u svom strasnom... zagrljaju", "smeši se". On se kreće hodom vremena u prostoru u kojem ga ništa ne ugrožava. "Beo gladak nedužan trup smeši se obrvom meseca."

Stih u pesmi Belutak je eliptičan. U njemu se sažimaju smisao i osećanja. Suština belutka je strast, njegov unutrašnji zagrljaj, snaga kojom se on sam pokreće u prostoru i vremenu, formira, održava, ali i ostvaruje u sebi i u svetu. Belutak može da bude i simbol za čoveka bez straha od sile koja ga ugrožava, ali duhovno čistog i čvrstog i sa širokim duhovnim horizontima. Takav čovek se kao i belutak izdiže nad prolaznošću života i nad zlom.

Pročitano 19452 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Belutak