Artnit

Ponedeljak, 26 Januar 2015 12:19

Ivan Sergejevič Turgenjev - Egoist Istaknut

Kes van Dongen - Autoportret Kes van Dongen - Autoportret

On je posedovao sve što je potrebno da bi postao bič svoje porodice.

Rodio se zdrav; rodio se bogat - i tokom čitavog svog dugog života, ostajući bogat i zdrav, nije omanuo ili promašio ni jednom.

Bio je besprekorno čestit!... I ponosan na tu čestitost, davio je njome sve: rođake, prijatelje, poznanike.

Čestitost je bila njegov kapital... i on je skidao s njega zelenaške kamate.

Čestitost mu je davala pravo da bude nemilosrdan i da ne čini nezakonita dobročinstva; i on je bio nemilosrdan - i nije činio dobročinstva... jer dobročinstvo po zakonu - nije dobročinstvo.

Nikada se nije brinuo ni o kome, izvan vlastite - tako primerne - osobe, i iskreno se uzbuđivao ako se i drugi isto tako usrdno nisu brinuli o njoj!

Ali, istovremeno, on nije sebe smatrao egoistom - i više od svega upravo je mrzeo i gonio egoiste i egoizam! Nego šta! Tuđ egoizam smetao je njegovom sopstvenom.

Ne nalazeći kod sebe ni najmanje slabosti, on nije shvatao, nije dopuštao ničije slabosti. On uopšte nikoga i ništa nije shvatao, jer je bio sav, sa svih strana, odozgo do dole, spreda i pozadi, okružen samim sobom.

On čak nije shvatao: šta znači praštati? Sebi samom nije imao prilike da prašta... Zašto bi imao da prašta drugima?

Pred sudom sopstvene savesti, pred licem sopstvenog boga - on je, to čudo, taj izrod vrline, dizao oči u vis i čvrstim i jasnim glasom obznanjivao: "Da, ja sam dostojan, ja sam moralan čovek!"

On će ponoviti te reči i na samrtnoj postelji - i ništa čak ni tada neće zadrhtati u njegovom kamenom srcu, u tom srcu bez mrlje i bez pukotine.

O nakaznosti samozadovoljne, neumoljive, jevtino stečene vrline - ti si, bezmalo, gnusnija od otvorene nakaznosti poroka!

Pročitano 3144 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 28 Mart 2020 11:54

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Ivan Sergejevič Turgenjev - Egoist