Artnit

Sreda, 09 Januar 2013 23:59

Čovek može biti uništen, ali ne i pobeđen Istaknut

Pitanja življenja, trajanja i ugroženosti od smrti, a iznad svega života kao epske borbe u kojoj je čoveku data mogućnost da kroz puteve patnji visoko istakne snagu svoje ličnosti izražavaju se već vekovima u umetničkim delima. Odgovori na njih se iskazuju u mramoru, kroz zvuk, stihove i prozu, glumom, bojama i igrom.

Književno delo Ernesta Hemigveja nosi u sebi jedno jedinstveno osećanje života. Pokušaj pojedinca da sam nađe svoj životni smisao kroz stvaralački akt borbe, istina je čovekova i istina čoveka koju univerzalno izražava njegovo delo. Svoje poslednje iskustvo i najveću etičku poruku da čovek može biti uništen, ali ne i pobeđen Hemigvej je ostvario svojim remek-delom Starac i more.

Roman Starac i more je simbol čovekove borbe sa prirodom. Iz njega izvire snažna ličnost, starac Santjago koji se hrabro hvata u koštac sa životom, prirodnim silama i smrću. Starac Santjago se upućuje sam daleko na pučinu, nadajući se da će posle 84 dana konačno uloviti veliku ribu. I zaista ulovio je ribu. Ali, ta riba je bila jača od njega i brža od njegovog čamca. Mada je svestan da je njegova borba uzaludna on se bori i suočava se hrabro sa svim opasnostima koje donosi okean. Iako oseća blizinu smrti, želja za borbom ga ne napušta. U toj borbi bez obzira na neminovan i konačan poraz on nalazi mogućnosti životne afirmacije i svoje lične egzistencije. Razgovarajući sam sa sobom, iskazuje osnovnu poruku Ernesta Hemigveja. ''Ali čovek nije stvoren za poraze. Čovek može biti uništen, ali ne i pobeđen''. On vodi bespoštednu, ponosnu borbu za opstanak svoje ličnosti. Njegovo ponosno držanje mu pruža mogućnost da slavi svoju ličnu pobedu. Na kopno izvlači samo kostur svoje velike ribe. A ipak on je ostao neporažen, iako nije pobedio.

Poruka Hemigvejevog remek-dela Starac i more ima opštu i vanvremensku vrednost, jer prelazi okvire posebne religije ili civilizacije. Ona nas upućuje na preispitivanje vlastitih postupaka i ukazuje da je prevazilaženje sebe samoga osnovni zadatak čoveka. Čovek samo u sebi može da nađe okosnicu svetlosti i da je zagrize, ili da je ne nađe. Zato i svaki čovek treba da se bori i da sve radi profesionalno, čisto i dobro. Pa, ako i ne pobedi neće biti poražen i imaće osećanje ispunjenosti i pronaći će pravi put u životu.

Pročitano 73059 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 27 Avgust 2017 12:20

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Čovek može biti uništen, ali ne i pobeđen