Artnit

Nedelja, 04 Januar 2015 12:25

Ježeva kućica Istaknut

Dizajn korica knjige Ježeva kućica Dizajn korica knjige Ježeva kućica

Klasična poema Ježeva kućica predstavlja jedno od najpoznatijih i najomiljenijih dela Branka Ćopića. Sam Branko Ćopić je naveo da je namenjena deci i osetljivima. Ova poema je napisana veoma razumljivim jezikom, prožeta tananim lirizmom i jednostavnim humorom, a njena priča o Ježurki Ježiću nosi univerzalne pouke o poštenju, samopoštovanju, skromnosti, marljivosti i ljubavi prema svom domu.

Poema Ježeva kućica je jednostavna priča o "slavnom lovcu", Ježurki Ježiću i njegovoj ljubavi prema svom domu. Jednog dana ježić dobija pismo od lije, u kome ga poziva na gozbu. Ježić pristaje, odlazi kod lije, ali veoma brzo želi da se vrati kući, da bi prespavao u svom domu koga mnogo voli. Lija ga nerado prati kući nakon gozbe, da bi otkrila zašto on toliko voli svoju kuću. Usput joj se pridružuju vuk, meda i divlja svinja, koji kada ugledaju ježevu kućicu, shvataju da je to samo: "Pod kladom rupa, tamna i gluha, prostirka u njoj od lišća suha." To ih je posebno naljutilo i oni galame na ježa, jer ne mogu da shvate kako može da bude srećan na takvom mestu. Tada Ježić iskazuje poentu čitavog dela, da je rodni prag uvek mio i drag, jer "prost je i skroman, ali je moj, tu sam slobodan i gazda svoj". One koji mu se rugaju naziva huljama i kaže: "To samo hulje, nosi ih vrag, za ručak daju svoj rodni prag!" Jedino lija shvata poentu Ježićevih reči, pa i sama kaže: "Sad vidim i ja, jež ima pravo!"

Na kraju poeme Ježeva kućica Branko Ćopić opisuje šta se dogodilo likovima. Tako je vuk nastradao jer ga "umlati brzo seljačka hajka", medu su izbole pčele, pa je i on nastradao, jer je bio trapav, a divlja svinja "pade k'o kruška, smače je zimus lovačka puška". Ne pominje šta se dogodilo sa lijom, ali jež i dalje luta šumom i lovi, "radi i čuva rođeni dom".

Ježurka Ježić u poemi Ježeva kućica uspeva da se izbori za svoje stavove. Tako ni lija nije mogla da ga potkupi svojim privlačnim ponudama, i on odbija da svoj skromni dom zameni njenim raskošnim staništem. Poemu Ježeva kućica prožima jednostavna, jasna poruka, da treba voleti svoj dom, bez obzira kakav je i ma što o njemu drugi mislili.

Pesnik Rajko Petrov Nogo smatra poemu Ježeva kućica vrhuncem magije Branka Ćopića i kaže: "Nešto tako milo i čedno na našem jeziku nije napisano. Ježurka Ježić, ćudljivi usamljenik sa bodljama kao jamcem svoje nezavisnosti, ostaje malo šumsko božanstvo. Ko pročita ovu poemu, ne može sresti ježa, a da se ne osmjehne Ćopićevim osmjehom."

Pročitano 9740 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 27 Oktobar 2019 11:19

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Ježeva kućica