Artnit

Sreda, 19 Novembar 2014 12:58

Zvezdane balade Istaknut

Dizajn korica knjige Zvezdane balade Dizajn korica knjige Zvezdane balade

Zbirka pesama Zvezdane balade, objavljena 1946. godine spaja motivske i stilske vrednosti poezije Mire Alečković. Ova zbirka tragike i kobi, prožeta snažnim rodoljubivim i humanističkim osećanjima inspirisana je Narodnooslobodilačkom borbom i predstavlja surovo suočavanje sa smrću, kao i poetski glas protiv ratnih strahota i stradanja dece.

U zbirci pesama Zvezdane balade slikovito su predstavljeni mali junaci, devojčice i dečaci koji izvršavaju kurirske zadatke, njihovi podvizi i postojano držanje pred neprijateljem. Slike njihovog detinjstva obuhvaćenog ratnom olujom i ograđenog bodljikavom žicom su potresne i gorke, ispunjene stradanjem, bolom i strahom.

Poema Balada o Zvezdanu prožeta je tragikom i opisuje izuzetnu postojanost dečaka, kome neprijateljski vojnici, zato što nije odao ranjene partizane, urezuju petokraku na čelo, koju je dobio kao poklon.

Zvezdana bajka o Vjazmi je sazdana od čiste emocije i slike. Sa pahuljicama veje tuga nad opustošenim selom na čijim zgarištima je nađena devojčica, kojoj su neprijateljski vojnici ubili roditelje.

Pesma Mališan na straži je posvećena detetu doktorke Saše Božović, koga je morala da ostavi u snegu. U ovoj pesmi, kao i u pesmama Seti se, druže i Mi smo deca pesnikinja govori o svoj deci bez roditelja, koje su borci poveli sa razrušenih ognjišta i spaljenih kuća.

Jeza i strahote, koji su potresali dušu dece, čije je detinjstvo oduzeo rat prikazani su u pesmama Tri devojčice iz sela Lipe, Dečakova smrt, Fruškogorska balada, kao i u drugim stihovima iz zbirke Zvezdane balade.

Pesme iz zbirke Zvezdane balade Mire Alečković su posvećene deci koja su stradala tokom Drugog svetskog rata na prostorima Jugoslavije. U njoj su date potresne slike stradanja dece, njihov bol i strah. Suočavajući se sa neprijateljskom opasnošću deca, kojoj je rat oduzeo detinjstvo izrastaju u "veliku decu" i narodne borce. Njihovo postojano držanje, podvizi i patnja ih uzdižu do zvezda.

Pročitano 6881 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 17 Februar 2019 11:46

Srodni članci

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Zvezdane balade