Artnit

Četvrtak, 30 Oktobar 2014 13:00

Dragoslav Mihailović - Bora Stanković i Ivo Andrić Istaknut

Josif Iser - Orijentalni pejzaž Josif Iser - Orijentalni pejzaž

Profesor Leka je razmišljao i o sličnosti dva turkoidna srbijansko-bosanska gradića u kojima su dvojica pisaca rođena, Vranja i Travnika. O njima su oni najčešće i pisali. Dolazak nemoderne srpske vojske u opancima na njihove ulice, jedanput u poslednjoj četvrti devetnaestog i drugi put u prvoj četvrti dvadesetog veka, jeste doneo izvesna životna poboljšanja, ali ne toliko koliko su se ljudi nadali. Na izvestan način, palančani dva gradića kao da taj preokret nisu dovoljno osetili. I o ovom prelomu u svojim zavičajima obojica pisaca su takođe pisali i obojica su videli da oslobođenje nije izazvalo veliko narodno oduševljenje. Bar su oni to tako protumačili. Ulično blato u obema palankama bilo je redovno, turska kaldrma, pogotovu ona sitno išarana ispod kućnih doksata, još je predstavljala vrhunac civilizacije.

Profesor je i između dva gradića video mnogo sličnosti. Ali ni to, smatrao je, samo po sebi nije dovoljno za njihovu veliku bliskost.

"Mi smo srodnici", govorio je diplomata novinaru mnogo godina kasnije. "Mi smo obojica takoreći kao dečaci ostali bez ikoga svoga i morali smo u životu da se snalazimo kako znamo i umemo. A u tom uzrastu nismo ništa ni znali ni umeli. Bora je, kao i ja, rano ostao bez roditelja i uzela ga je u svoje krilo očeva majka, baba Zlata. A onda je i ona, dok je u Nišu bio u maturskom razredu, nestala iz života. I on je, nespreman za bilo šta drugo, osim možda za literaturu, koja je još bila negde jako daleko i previše visoko - samo mi koji jedemo taj gorki hleb znamo koliko je takva sudbina bezizgledna i nedohvatna - ostao sam na svetu kao odbačeno štene na blatnjavoj ulici. Viđate li i vi te nezaštićene male nesrećnike, promrzle, mokre i gladne, koji bazaju naokolo ištući pomoć pred izglednom smrti? A pomoć ne dolazi niotkuda! Tako smo i nas dvojica bili ostavljeni i zaboravljeni.

Iz priče Lepo pisanje

Pročitano 5671 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 22 Januar 2019 11:58

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Dragoslav Mihailović - Bora Stanković i Ivo Andrić