Artnit

Nedelja, 26 Oktobar 2014 12:51

Milan Kundera - Šta je ojađenost? Istaknut

Dizajn korica knjige Knjiga smijeha i zaborava Dizajn korica knjige Knjiga smijeha i zaborava

Ojađenost je stanje ispunjeno patnjom, izazvano pogledom na iznenada otkrivenu vlastitu bijedu.

Jedan od uobičajenih lijekova protiv vlastite bijede je ljubav, jer onaj ko je apsolutno voljen ne može biti bijedan. Svi njegovi nedostaci bivaju iskupljeni pod magičnim pogledom ljubavi u kome i nesportsko plivanje s glavom isturenom iznad površine vode postaje zanosno.

Apsolutnost ljubavi je u stvari težnja za apsolutnim izjednačavanjem: čežnja za tim da voljena žena pliva jednako sporo i nema nikakve vlastite prošlosti koje bi se mogla sa zadovoljstvom sjećati. Ali čim ta iluzija o apsolutnom izjednačavanju bude srušena (djevojka se sretna sjeća svoje prošlosti ili brzo pliva) ljubav se pretvara u generator koji neprestano proizvodi veliko mučenje koje nazivamo ojađenost.

Čovjek koji je duboko iskusio opću nesavršenost ljudi je relativno zaštićen od napada ojađenosti. Pogled na vlastitu bijedu za njega je nešto svakodnevno i nezanimljivo. Ojađenost je, prema tome, stanje tipično za doba neiskustva. To je jedan od ukrasa mladosti.

Ojađenost funkcionira kao dvotaktni motor. Iza osjećaja patnje slijedi želja za osvetom. Cilj osvete je postići da se partner pokaže podjednako jadnim. Muškarac, doduše, ne zna plivati, ali išamarana žena plače. Mogu se, prema tome, osjećati ravni jedno drugom i nastaviti s ljubavlju.

Iz romana Knjiga smijeha i zaborava

Pročitano 6180 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 21 Mart 2020 11:27

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Milan Kundera - Šta je ojađenost?