Artnit

Petak, 10 Oktobar 2014 11:51

Mitološke pesme Istaknut

Vasilij Kandinski - Mesečina Vasilij Kandinski - Mesečina

Mitološke pesme su narodne lirske pesme koje se ubrajaju u najstarije. Nastale su u periodu divljaštva, kada je čovek prešao na lovački način života i sve pojave u prirodi i životu objašnjavao mitološkim predstavama. Primitivni čovek je verovao u magijsku moć pesme i mislio da mu omogućava povećanje ulova, pomaže u borbi protiv mnogobrojnih neprijatelja i da može da umilostivi zle sile.

U mitološkim pesmama su glavni likovi natprirodna bića vile, aždaje, demoni, anđeli, Sunce, Mesec, zvezde, ali i razne prirodne pojave kao što su vatra, grom i munje. Najviše se peva o Suncu, Mesecu, zvezdama kojima se daju osobine ljudi, a opevani su u bračnoj vezi sa raznim mitološkim silama i božanstvima. Vile su zamišljane kao devojke izuzetne lepote, bujne kose i plemenita srca. Vuk Stefanović Karadžić je u Srpskom rečniku zapisao: "Vile žive po velikim planinama i po kamenjarima oko voda. Vila je svaka mlada, lijepa, u bijelu tanku haljinu obučena, i dugačke, niz leđa i prsi raspuštene kose. Vile neće nikom zla učiniti dokle ih ko ne uvrijedi, a kad ih ko uvrijedi, onda ga ustrijele u nogu ili u ruku, u obje noge ili u obje ruke, ili u srce, te odmah umre."

Primitivni čovek je opevao u lirskim pesmama svoje mitološke predstave o vatri, o poreklu životinja, stena i jezera, o Suncu, Mesecu i zvezdama, kao i o postanku kiše, vetra, snega i leda. Poznate mitološke pesme su: Sunce se devojkom ženi, Ženidba sjajnog meseca, Sunce će sve ogrejati, Vila zida grad, Ženidba Nesijević Jova.

Mitološke pesme izražavaju želju čoveka da se umili silama koje nije mogao da shvati i objasni i koje su za njega bila svemoćna božanstva. U njima su najbolje očuvana narodna predhrišćanska, paganska verovanja. Tokom vremena potiskuju se i čovekova verovanja u mitološka bića i u mitološke pesme se postepeno upliću i hrišćanska shvatanja.

Pročitano 13133 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 14 Mart 2020 11:53

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Mitološke pesme