Artnit

Četvrtak, 02 Oktobar 2014 16:12

Narodne pitalice Istaknut

Saul Stenberg - Znaci pitanja Saul Stenberg - Znaci pitanja

Narodne pitalice su veoma kratke prozne tvorevine, sastavljene najčešće od kratkog pitanja i poslovičkog odgovora. Po svom osobenom književnom karakteru, pitalice su vrlo bliske narodnim anegdotama, a nalikuju i na narodne poslovice date kroz dijalog.

Uočavajući ljudske mane i slabosti, narodni pripovedač je svoja zapažanja svodio na "pitanje-odgovor". Pitalica obično počinje rečju "pitao, pitala, pitali, pitale", i najčešće se sastoji iz postavljenog pitanja i oštroumnog, često duhovitog odgovora. Neke pitalice sadrže po dva i više pitanja, a isto toliko i odgovora.

Narodne pitalice mogu da budu u obliku obične šale, radi zadovoljstva i smeha, ali i u obliku podsmeha na ljudske mane ili neprilične postupke. Pojedine pitalice kritikuju loše pojave u društvu. Posebno je naglašena primena kontrasta, kako bi se kroz humor ukazalo na ljudske mane.

Teme u pitalicama su raznovrsne: sreća, nesreća, junaštvo, kukavičluk, bratstvo, siromaštvo, bogatstvo, nasilje, hvalisanje, nadmenost, lažna učenost, iskorišćavanje drugih, ropstvo i sloboda. Likovi u pitalicama su: age, spahije, popovi, trgovci, kao i raja i Turci.

Narodne pitalice predstavljaju posebno bogatstvo u narodnoj književnosti zbog raznovrsnog sadržaja i lepote izraza. Posebno ih karakteriše duhovitost, koja se najčešće iskazuje u neočekivanom odgovoru.

Pročitano 3150 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Narodne pitalice