Artnit

Ponedeljak, 29 Septembar 2014 14:30

Patka Istaknut

Nicholas Roerich - Glava patke Nicholas Roerich - Glava patke

Ciklus pesama Vaska Pope Spisak ima petnaest pesama sličnih po tematici. Stvari, biljke i životinje dobijaju dušu, oživljavaju, stupaju u međusobne odnose i postaju analogni čoveku. U prvoj pesmi Patka ističe se tragika življenja u uslovima koji su izmenjeni i nametnuti.

U pesmi Patka dislokacija određuje egzistenciju. Patka "koja u bokovima svojim nosi nemir voda" izdvojena je iz svog prirodnog okruženja. Ništa ne može da joj nadoknadi vodu kojoj se "ribe smeju". Stvorena je da pliva, "ogledala da ore", ali voda u kojoj pliva zamenjena je prašinom, u kojoj se tromo i nevešto vuče. Zato je ona u isto vreme smešna i tragična. Da bi opisao njenu tragičnu sudbinu Vasko Popa korisu metaforu "trska koja misli". I dok ona ide po prašini, za njom ide čovek koji će je stići, čime se nagoveštava njen tragičan kraj. Hodanje po prašini za nju je hod po mukama, jer shvata da "nikada neće umeti da hoda kao što je umela ogledala da ore". Patka shvata da nema izlaza i kao da se miri sa sudbinom da je bekstvo nemoguće.

Opisana atmosfera u pesmi Patka navodi na pomisao da uboga patka ne živi svoj pravi život. Želje patke su sputane pogrešnim mestom. Međutim, čak i kada oseća tragediju postojanja, ona ne beži od svoje suštine. Miri se sa sudbinom koju joj je čovek odredio.

Pročitano 8213 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Patka