Artnit

Subota, 27 Septembar 2014 11:13

Narodne uspavanke Istaknut

Uspavanke su najstariji oblik porodičnih narodnih lirskih pesama. Zavisno od tumačenja funkcije i značenja, svrstavaju se i u običajne, odnosno obredne pesme. Nastale su u doba divljaštva, kada su ljudi verovali u magiju reči i pesme. Prožete su ljubavlju, majke prema detetu i odslikavaju porodičnu atmosferu.

Narodne uspavanke su kratke, nežne i tople lirske pesme koje najčešće majke pevaju deci pred spavanje da bi imala lepe i lake snove. Uzrast deteta kome se peva je često određen posredno, smeštanjem u kolevku, bešiku, bešu, ljuljuu, ali ponekad i neposredno. U pesmi majka kazuje najlepše želje svom detetu, da ima miran san, brzo poraste "do vrana konja" i "oštre sablje", da bude zdravo, lepo i srećno ili da "od cara otme carevinu".

Preplitanje i stapanje obrednog i psihosocijalnog statusa deteta jedan je od osnova poetske sugestivnosti narodnih uspavanki. Opisi različitih vidova zaštitnog ponašanja, da bi se dete sačuvalo od uroka i idealizovana slika njegove poželjne budućnosti se često povezuju sa slikom čudesnog rođenja i nadljudskim moćima, koja štite i blagosiljaju to rađanje.

Najpoznatije narodne uspavanke su: Majka Jovu u ruži rodila, Ninaj ninaj, zlato moje, Spavaj čedo rodila te majka, Ljulja ljulja ljuška.

Pročitano 15992 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Narodne uspavanke