Artnit

Utorak, 23 Septembar 2014 12:03

Septembar Istaknut

Boris Kustodiev - Jesen Boris Kustodiev - Jesen

Svet poezije Stevana Raičkovića čine priroda, usamljenost, tišina, harmonija. Za njega je priroda u pesmama samo materijalni okvir za ona suštinska pitanja koje je nameravao da izrazi. Septembar je jedna od pesama, koja je uokvirena prirodom, u čijem fokusu je međusobna povezanost i uzajamni odnos stvaraoca i njegovog dela.

Septembar je emocionalna, ekspresivna pesma od samo tri stiha. Njen naziv ukazuje na početak jeseni, koji je simbol raskoši, zrelosti, ali i prolaznosti. U njoj se u doba zrelosti pesnika sumira stvoreno, proživljeno.

Na samom početku, u prvom stihu pesme Septembar, Stevan Raičković traži od pesme da "stane malo" i da mu pruži odgovor na pitanje da li se u svemu onom što je prošlo živelo istinski. Njegovo pitanje "jesmo li živeli, jesmo" više zvuči kao konstatacija.

U drugom stihu pesnik se obraća sebi, svom stvaralačkom biću. Preispitujući uspešnost ispunjenja stvaralačkog čina, u septembru svog života, "jablani kad se zlate" shvata da je pesmi darivao svoje najlepše sate. Ali, ta "laka magla-pena" koja mu je prekrivala najlepše dane života, ukazuje da je sve ono što je izgubio, ma koliko bilo lepo i prekrasno, samo trenutno i prolazno. Pesnika ne ispunjava seta, jer je živeo za pesmu, a ona je obitavala u njemu. Pesma će prkositi sopstvenoj prolaznosti i nadživeće i samog pesnika.

Pročitano 7800 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Septembar