Artnit

Sreda, 10 Septembar 2014 11:25

Običajne narodne lirske pesme Istaknut

Običajne narodne lirske pesme su stare po postanku. Povezane su sa svakodnevnim životom naroda i njegove običaje prilikom udaje, ženidbe, smrti. U njima se izražavaju raznovrsna osećanja - radost, ljubav, nežnost, tuga, bol. Kroz njih se mogu pratiti različiti običaji i promene do kojih je dolazilo u tim običajima tokom vremena.

Običajne narodne lirske pesme se dele prema motivima, koji su vezani za određeni običaj uz koje se pevaju. Dele se na svatovske, počasnice (zdravice), uspavanke i tužbalice (naricaljke).

Svatovske pesme se pevaju o prosidbi ili na svadbi. Najčešće teme ovih pesama su prosidba devojke, devojčino napuštanje roditeljskog doma i oproštaj s roditeljima, radosti predstojećeg bračnog života, ali i neizvesnost dobrog života u novom domu. Poznate pesme su: Kad polaze s devojkom, Kad prose devojku.

Počasnice (zdravice) su pesme koje su se pevale kada se nazdravlja. Najčešće se odavala hvala, ili želelo dobro zdravlje i sreća domaćinu, njegovim ukućanima ili nekom od prisutnih gostiju. Poznate pesme su: Junaku, Biserna brada, Pametnom čoveku, Starcu.

Uspavanke su nežne i tople pesme koje su najčešće majke pevale deci, dok su ih uspavljivale. Njima se iskazuju lepe želje vezane za buduću sreću deteta i njegov miran san. Poznate pesme su: Spavaj čedo, Ide sanak uz ulicu, Spavaj, čedo, rodila te majka.

Tužbalice (naricaljke) su se obično pevale prilikom sahranjivanja nekog člana porodice. U njima se izražavala tuga i žalost za preminulima. Poznate pesme su: Za jedinkom sinom, Tužbalica jedne Risanke, Za ćerkom, Zar ti nije žao, Treći dan na grobu, Iznenadnom pokojniku.

Pročitano 23343 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Običajne narodne lirske pesme