Artnit

Četvrtak, 20 Decembar 2012 21:17

Đulići uveoci Istaknut

Na zbirku pesama Đulići, Jovana Jovanovića Zmaja nadovezuje se zbirka Đulići uveoci. Ona je drugačija, gorka, dublja, smrt je nad njom. Tema ove zbirke je prolaznost života, bol zbog smrti bliskih ljudi i čovekova nemoć pred smrću.

U prvoj uvodnoj pesmi Đulića uveoka, stihovi su protkani neizmernom tugom zbog gubitka najdražih osoba. Svoju ličnu tugu Jovan Jovanović Zmaj transformiše u tragediju čovekove sudbine uopšte. Posebno se svojom lepotom ističe njegov đulić Pođem, klecnem, idem, zastajavam. U njemu je dat osnovni motiv - čovekova nemoć pred smrću. Ovaj motiv je dat u životnoj situaciji, kada pesnik uz odojče u kolevci bdi nad teško bolesnom ženom. Pesnik predstavlja čoveka koji je usmeren na zaustavljanje smrti koja se nezadrživo približava. On preklinje za milost Boga, pravdu, anđele, zemlju, medicinu, pokušava da zaustavi vreme zadržavanjem šetalice na časovniku. To zadržavanje šetalice na časovniku karakteriše besmislenost čovekovog opiranja smrti. Pesnikova tuga i bol prenose se na sličan način, kao i radost u Đulićima na ceo svet.

Iz tog spoja pesnikovog unutrašnjeg raspoloženja i spoljašnjeg sveta nastale su neke od najlepših i najdubljih Đulića uvelaka. To su: Oh kako je sivo tamno, Moje nebo, jer je mutno, Mrtvo nebo, mrtva zemlja. U ovim pesmama je data nirvanistička vizija sveta, doživljaj ništavila, nepostojanja, gubljenja svega u mrtvilu. On je sam u svetu i za njega ne postoje više čari prirode. On samo živi bez radosti. Za njega su i nebo i zemlja mrtvi, a život je obavijen tugom kao dani maglom. On ne oseća ništa, čak ni suzu ne može da pusti. Ni u stvaranju ne nalazi smisao i za njega su pesme mrtvo cveće.

U kasnijim đulićima bol pesnika se stišava u filozofiji pomirenja sa neizbežnim. To se oseća u pesmama: Otkide se misao, Krila i okrilja vremena, Jesen. Završne intonacije Đulića uveoka date su u sjaju intelektualnog i duhovnog pomirenja sa životom i lepšim zadacima u njemu. Pesnik se sastaje sa najdražim bićima koje je odnela smrt privremeno u snu, a potpuno se stapa sa njima u smrti.

Zbirka pesama Đulići uveoci Jovana Jovanovića Zmaja u osnovi nije pesimistička. Data je kroz svež lirski doživljaj. Nema pravog pesimizma, pobune protiv života i smrti. On se razborito miri sa neminovnošću smrti.

Pročitano 36760 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 01 Decembar 2013 21:26

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Đulići uveoci