Artnit

Četvrtak, 20 Decembar 2012 00:06

Pohvala knezu Lazaru Istaknut

Đura Jakšić - Knez Lazar Hrebeljanović Đura Jakšić - Knez Lazar Hrebeljanović

Pohvale su se razvile iz biografija u posebnu vrstu srpske srednjovekovne književnosti. Među autorima pohvala posebno se istiće monahinja Jefimija prezamonašena žena despota Uglješe Mrnjavčevića. Ona je stvorila remek-delo veziljske i književne umetnosti, poetski nadahnutu pesmu u prozi "Pohvala knezu Lazaru". Sa zlatnim nitima na crvenoj svili izvezla je slova na plaštu za Lazarev ćivot (pokrov preko kovčega).

"Pohvala knezu Lazaru" se odlikuje toplinom i neposrednošću. Ona je pisana svečanim izrazima i prožimaju je rodoljubiva i plemenita osećanja. Njena tema je uzvišena: dostojanstvo ličnosti, osećanje patnje i užas robovanja.

Jefimija govori o mrtvom knezu Lazaru, kao dragom prijatelju naglašavajući sve njegove vrline. Kao vladara njega krase najviše ljudske vrline. On je hrabar, dostojanstven i vladao je svojom otadžbinom pravedno. Kao dostojanstven i pobožan vladar nije mogao da gleda svoje hrišćane i svoju otadžbinu potčinjene Turcima. On se suprostavio neprijatelju svojom hrabrošću i u borbi protiv Turaka zaslužio je oreol Svetog mučenika. Odlaskom u nebeska naselja njegova otadžbina ostaje u teškom položaju. Od kneza Lazara, kao Svetog mučenika, bliskog Bogu i svecima Jefimija očekuje pomoć za njegovu napaćenu otadžbinu i njegove sinove Stefana i Vukana. Jefimija svoja osećanja hvale knezu Lazaru izražava skromno i skrušeno. Ona misli da je knez Lazar svojim delima zaslužio mesto među neprolaznim i velikim.

Pohvala knezu Lazaru i danas daje sjaj neprolaznog svojim veličanjem najviših ljudskih vrlina. Ona veliča hrabrost i dostojanstvo. Ona veliča spremnost podnošenja velikih žrtvi, pa čak i života za odbranu otadžbine, naroda i časti. To obezbeđuje čoveku večni život i neprolaznost i čini ga velikim.

Pročitano 33070 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Pohvala knezu Lazaru