Artnit

Nedelja, 15 Juni 2014 13:51

Džejms Džojs - Živimo u vreme manjih poleta Istaknut

Dizajn korica knjige Dablinci Dizajn korica knjige Dablinci

- Oko nas raste jedno novo pokolenje - pokolenje koje pokreću nove ideje i nova gledišta. Ono je s puno ozbiljnosti zagrejano ovim novim idejama, a taj njegov zanos, čak i kad je pogrešno usmeren, ubeđen sam, uglavnom je iskren. Međutim, mi živimo u jednom skeptičnom dobu, i ako smem da se poslužim frazom, u dobu rastrzanom idejama; ponekad ja strepim da će ovom novom pokolenju, obrazovanom ili hiperobrazovanom kao što je, nedostajati svi oni kvaliteti čovečnosti, gostoljubivosti, dobrodušnosti kojima su se odlikovale starije generacije.

Slušajući večeras sva ona imena velikih pevača iz prošlosti, meni se učinilo, to moram da priznam, da živimo u vreme manjih poleta. Bez preterivanja bi mogli da kažemo da su ti stari dani bili dani zamaha, a iako su nepovratno minuli, nadajmo se bar da ćemo na skupovima kao što je ovaj uvek o njima govoriti s ponosom i ljubavlju, uvek u našim srcima čuvati dragu uspomenu na one mrtve i nestale velikane čiju slavu svet neće dragovoljno pustiti da se ugasi.

- Čujmo, čujmo! - povika g. Braun.

- Ali ipak, - produži Gabrijel blažim glasom, - na sastancima ove vrste uvek nas obuzimaju i tužnije misli: misli o prošlosti, mladosti, promenama, o licima kojih više nema i koja nam večeras nedostaju. Naš životni put je zasut mnogim takvim tužnim uspomenama, no kad bi se stalno predavali, nedostajalo bi nam odvažnosti da istrajemo hrabro u obavezama prema živima. Svi mi imamo dužnosti i ljubavi prema živima koji od nas zahtevaju, i to s pravom, da im posvetimo sve naše brižljivo staranje.

Iz pripovetke Mrtvi (zbirka pripovedaka Dablinci)

Pročitano 4138 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 24 Septembar 2019 10:46

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Džejms Džojs - Živimo u vreme manjih poleta