Artnit

Sreda, 12 Decembar 2012 21:17

Nečista krv Istaknut

Roman Nečista krv je remek-delo srpske književnosti. U njemu je esencija poezije Bore Stankovića i epos o čoveku. U njemu ključa velika drama društvena i ljudska. Otkrivaju se virovi i vrtlozi duše, virovi i vrtlozi krvi, duševna mučenja i žrtvovanja, sudaraju se ljudski snovi sa javom. Oseća se dah čitave jedne epohe koju je Bora Stanković doživeo i prosanjao poezijom ovog romana.

Roman Nečista krv slika jednu čitavu društvenu epohu sa svojim prelomima i promenama. Oslobađanje Vranja donosi nacionalno i političko oslobođenje i socijalne promene, a sirovi, ali vitalni seljaci zamenjuju veleposedničku aristokratiju. Sukob starog sveta sa novim slikovito je dat kroz propadanje poznate čorbadžijske porodice efendi-Mite.

Postanak i razvoj novčane moći društvenog ugleda predaka efendi-Mite prikazan je kroz genealogiju njegove porodice. Uzdizanje ove porodice počinje sa Hadži-Trifunom koji je proglašen hadžijom i koji je prvi izneo svoje bogatstvo da svet vidi. Preci efendi-Mite prikazani su kao biološko osobeni i izuzetni, a etički nesrasli sa sredinom, izdvojeni nekako od nje. Naglašen je njihov parazitski, neradnički način života koji ima svoje najpunije izraze u sladostrašću, u besnom uzimanju svega što se pruža kao razonoda i uživanje. Takvom životu podsećeni su koreni kada je Vranje oslobođeno. Polako nestaje moć, ugled i sjaj ove porodice. To prošlo odmaklo vreme međutim, određuje u izvesnoj meri način života, njegove granice, sadržinu i tok života uopšte. Životne situacije i ljudske sudbine motivisane snagom prošlosti u velikoj meri su odredile i ograničile sadašnjost likova da bi sprečile ostvarenje njihovih iskonskih želja za srećom, za punim životom, za lepotom života.

Cela galerija likova je izvađena iz krvotoka života, prodorno psihološki osvetljena i data u izvanrednom sugestivnom reljefu. Likovi efendi-Mite, Sofke, gazda Marka, Tomče su likovi promašenog života i neostvarenih snova. Svi oni trpe i pate i nose u sebi tragičnu dimenziju. Njihova tragičnost izvire iz sukoba sa jednim učaurenim redom ljudskih odnosa, sa jednim ustaljenim običajima, određenim vidom života u kome je ličnost čoveka gurnuta u večne stege.

Pročitano 9840 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 17 Februar 2014 15:50

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Nečista krv